Esi viens no mums - stājies Zemessardzē!

NBS
Sargs.lv
zemessargs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Tuvojoties Latvijas armijas 98. dzimšanas dienai, ko atzīmēsim 10.j ūlijā, Aizsardzības ministrija aicina – esi viens no mums, stājies Zemessardzē un dod ieguldījumu Latvijas drošībā.

Esi viens no mums - stājies Zemessardzē!

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību. Zemessardze ir izaicinājums ikvienam pilnveidot sevi, iegūstot jaunas zināšanas, organizēti un saturīgi pavadīt brīvo laiku, iepazīstot jaunus draugus un domubiedrus, veicināt savas pašapziņas izaugsmi, kopīgi darbojoties vienotā komandā Latvijā un ārpus tās robežām.

Zemessardzes galvenie uzdevumi ir veidot un apmācīt specializētos kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma bataljonus, pildīt valsts aizsardzības uzdevumus, piedalīties starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos, kā arī sagatavot Latvijas pilsoņus dienestam Zemessardzē. 

Zemessardze ir viena no aizsardzības jomas prioritātēm. Lai celtu tās kaujas spējas, tuvākajos gados Zemessardzē gaidāmi ieguldījumi 70 miljonu eiro apmērā. Minēto finansējumu plānots veltīt ekipējuma, personāla un infrastruktūras vajadzībām. Zemessardzes ietvaros tiks veikta arī vairāku specializētu vienību - piemēram, pretgaisa aizsardzības, prettanku, inženieru un aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem - attīstība.

Zemessardzē uzņem Latvijas Republikas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem, un vēlas dienēt Zemessardzē.

Lai iestātos Zemessardzē, jāsazinās ar dzīvesvietai tuvāko Zemessardzes bataljonu un jāsaņem tālākos norādījumus.

Ierodoties bataljonā, jāņem līdzi personas apliecinošs dokuments (pase vai ID karte) un iegūtās izglītības dokumentu oriģinālus. Uz vietas varēs iegūt papildus informāciju par dienesta specifiku Zemessardzē un aizpildīt pieteikuma anketu.

Latvijas armija tika izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi. Dažus mēnešus vēlāk, 1919.gada 11.novembrī, šī jaunizveidotā armija atbrīvoja Rīgu no Bermontiešu karaspēka.

Jaunie zemessargi arī šogad apgūs iemaņas pamatapmācības nometnēs visās trijās Zemessardzes brigādēs.

Zemessardzes 3.brigādes militārās pamatapmācības 1.līmeņa nometne norisināsies no 2. jūlija līdz 22. jūlijam Daugavpils novada “Meža Mackevičos”, 2.brigādes – no 26. jūlija līdz 22. augustam Valmierā, 4.brigādei – no 20. līdz 27.augustam Kuldīgā.

Nometnes laikā zemessargi apgūs lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanas pamatprincipus, gūs ieskatu topogrāfijā, kā arī medicīnā un saistošajos normatīvajos aktos. Zemessargiem būs iespēja uzlabot fizisko sagatavotību un apgūt militārās pamatiemaņas.

Šogad Zemessardzes dienestā uzņemto zemessargu pamatapmācības notiks, pielietojot nometnes modeli, kur zemessargi militārās pamatiemaņas apgūst nepārtrauktā laika posmā. Pirmās šāda veida nometnes notika 2015. gada vasarā Pļaviņu novadā Zemessardzes 55. kājnieku bataljona atbildības teritorijā, un 2016. gadā, Zemessardzes 34. Artilērijas bataljona mācību poligonā „Meža Mackeviči”.

Dalies ar šo ziņu