Pulkvedis Valts Āboliņš: Jaunie virsnieki daudzās jomās ir spējīgāki nekā mēs savā laikā

Viedoklis
Sargs.lv
Valts Āboliņš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kadeti daudzās jomās ir izglītotāki un spējīgāki nekā mana paaudze viņu vecumā.  Tā par topošajiem jaunajiem virsniekiem “Sargs.lv” saka Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) rektors pulkvedis Valts Āboliņš, kurš jau tūdaļ savas rektora un arīdzan Mācību vadības pavēlniecības komandiera pilnvaras nodos tālāk pašreizējam akadēmijas prorektoram pulkvežleitnantam Oskaram Kudlim. Pulkvedis Āboliņš pēc pieciem NAA pavadītajiem gadiem – gan prorektora, gan rektora amatā – atzīst – apmācību kvalitāte ir ievērojami augusi, tāpat stiprināta arī starptautiskā sadarbība. Bet vislielākais prieks esot par to, ka pieaug kadetu – topošo jauno virsnieku – skaits, un vairums no viņiem apzinās, ka izvēlējušies grūtu, taču ļoti cēlu un cienījamu profesiju.

Pulkvedis Valts Āboliņš par Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektoru tika apstiprināts 2017. gada 29. augustā. Pirms tam viņš divus gadus akadēmijas vadībā aizvadījis kā prorektors, un vairākus gadus arī kā pasniedzējs, tāpēc var vērtēt NAA attīstību vairāku gadu griezumā.

Aug kadetu – topošo virsnieku skaits

Pulkvedis Āboliņš atzīst – pēdējo gadu laikā strauji attīstījušies gan Nacionālie bruņotie spēki, gan Zemessardze. Tāpat arī sabiedrības izpratne par valsts aizsardzības un drošības jautājumu nozīmi un aktualitāti augusi, kas atspoguļojas arī militārās apmācības nepieciešamībā. Līdz ar to tikai likumsakarīgi, ka aug vajadzība arī pēc jauna virsnieku korpusa. Šobrīd NAA kadetu skaits ir tuvu 300 kadetiem, un ir informācija, ka vismaz tikpat liels esot arī studētgribētāju skaits.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Man savā ziņā paveicies – esmu redzējis pilnu kadetu apmācības ciklu. Esmu ieskatījies acīs tiem jaunajiem puikām un meitenēm, kad viņi tikko izgājuši pirmsstudiju apmācības posmu Alūksnē un vēlāk, kad viņi jau stāv ierindā un saņem uzšuves, kļūstot par pilntiesīgiem kadetiem. Tāpat ieskatījies acīs izlaidumā, kad apmācība jau aiz muguras un jaunie virsnieki saņem leitnanta pakāpi un tradicionāli arī virsnieka zobenu,” pauž pulkvedis Āboliņš.
Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Taču viņš atgādina, ka viņa kā Mācību vadības pavēlniecības komandiera amatā pārziņā ir vēl sešas Nacionālo bruņoto spēku skolas –  Instruktoru skola Cēsīs, Kājnieku skola Alūksnē, Jūras spēku Mācību centrs, Sakaru skola, Valodu skola un Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs. Arī tajās pēdējo gadu laikā augusi apmācību kvalitāte un apjomi. Arī mācībspēku un instruktoru skaits ir pieaudzis, taču jāatzīst – joprojām nepietiekams, kas tiek kompensēts ar to, ka uz konkrētiem kursiem skolām tiek piekomandēti instruktori no dažādām NBS vienībām.

Uzsākto darbu pēctecība

Pulkvedis Āboliņš stāsta, ka turpinājis daudzus labus projektus, ko iesākuši viņa priekšgājēji – iepriekšējie NAA rektori. Viens no tādiem ir, piemēram, Kaujas izturības kurss, kura norisei šogad sekoja līdzi arī portāls “Sargs.lv”. Ja pirmajos gados tā vairāk bijusi kā apmācību pilotprogramma, tad tagad teju divas nedēļas ilgais Kaujas izturības kurss ir nozīmīga studiju sastāvdaļa, bez kuras sekmīgas nokārtošanas kadets netiek ieskaitīts nākamajā līmenī.

Image
Kaujas izsturības kurss
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kā norāda pulkvedis Āboliņš, šo desmit dienu laikā dažādos apstākļos tiek pārbaudītas un trenētas kadetu fiziskās un psihiskās noturības robežas. Līdzīgi apmācību kursi studiju ietvaros tiek organizēti daudzu valstu armijās, tikai, piemēram, Dānijas kadetiem klāt nāk vēl vairāki lēcieni ar izpletni. Latvija šo Kaujas izturības kursu adaptējusi no Norvēģijas bruņotajiem spēkiem, un tā galvenais mērķis ir stiprināt kadetus emocionāli, lai viņi kā topošie virsnieki nesalūztu pie pirmajām grūtībām. Kursa laikā kadeti visu laiku ir kustībā, maz guļ, ēd tikai konkrētos laikos un paralēli pilda daudz dažādu fiziski un psiholoģiski grūtu uzdevumu.

“Tikai tādos apstākļos vislabāk var redzēt, cik daudz vari paļauties uz savām un savu biedru spējām. Tas nāk arī no starptautisko operāciju pieredzes, kad iespējamas visdažādākās situācijas. Ja vairākas dienas neesi gulējis un tev jādod pavēles un jāvada karavīri, ir liela iespējamība, ka lēmumi var būt nepārdomāti, un tam var būt negatīvas sekas. Tāpēc mēs šo visu trenējam, kamēr viņi vēl ir kadeti. Kad es mācījos, tāda kursa nebija, bija citādi pārbaudījumi,” saka pulkvedis Āboliņš.
Image
Kaujas izturības kurss
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Viņš piebilst – lai arī šobrīd apkārt vairāk valda informatīvais un hibrīdkarš, studiju laikā kadetiem jādod arī izpratne par to, kas ir karš tā tradicionālajā definīcijā. Tāpēc jāatrod paņēmieni, kā pietuvināt šīs apmācību situācijas dažādiem potenciālā kara scenārijiem.

“Kara būtība jau nemainās – tas ir netīrs, asiņains, stresains un pilns šokējošu situāciju. Kā citādi lai cilvēku sagatavo kam tādam kā tikai, ejot cauri līdzīgiem, maksimāli pietuvināties scenārijiem, un Kaujas izturības kurss ir viens no tādiem,” pauž pulkvedis Āboliņš.

Savukārt kā vienu no pēdējā laika lielākajiem izaicinājumiem rektora amatā viņš min izmaiņas jaunajā Sauszemes spēku studiju programmā, kas iepriekš tika īstenota sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti. Tagad programma pilnībā pārņemta NAA atbildībā, līdz ar to samazinājies arī apmācību ilgums. Tikmēr pārējo plūsmu studiju programmas joprojām tiek īstenotas sadarbībā ar partneraugstskolām – Jūras spēku studiju programma ar Latvijas Jūras akadēmiju, bet Gaisa spēku studiju programma – ar Transporta un sakaru institūtu.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jaunie virsnieki – cilvēcīgi un profesionāli spēcīgi

Pulkvedis Āboliņš atzīst – viņam nepatīk mūsdienu jauniešus pretnostatīt vienaudžiem pirms daudziem gadiem. Jā, mūsu laikmetam vairāk raksturīga dažādu tehnoloģiju attīstība, bet tolaik bērni varbūt vispār vairāk uzturējās ārā, spēlējot kariņus un citas aktīvas spēles. Lai arī zināma vērtību maiņa ir jūtamas, viņaprāt, mūsdienu jaunieši tomēr ir pozitīvi un spējīgi. Tieši tāpēc pulkvedis Āboliņš uzsver, ka līdz ar to apmācību procesam ir jākļūst mazliet elastīgākam, protams, ievērojot armijas disciplīnu un kārtību.  

“Jaunie virsnieki daudzās jomās ir daudz spējīgāki un varošāki nekā mēs savā laikā. Jā, viņiem ir augstas prasības, reizēm daži vēl nepieredzējušie uzreiz grib saņemt lielu atalgojumu, taču līdz tam ir jānonāk – ar darbu un pieredzi. Lielākoties visi redz sava izvēlētā militārā ceļa lietderību un mērķi. Ja viņi izturējuši šo programmu, tas liecina, ka viņi ir gana spēcīgi gan cilvēciski, gan profesionāli,” saka pulkvedis Āboliņš.
Image
kadeti
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Viņš piebilst, ka, iestājoties Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kadetus sagaida ne vien dinamisks mācību process, bet arī dažādas priekšrocības, kādas nav citās mācību iestādēs – studijas ir bez maksas, jo tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem, studiju laikā kadeti ir pilnā valsts apgādē, nodrošinot arī visas karavīra sociālās garantijas, tostarp apmaksātu veselības aprūpi. Turklāt atšķirībā, piemēram, no Lietuvas un Igaunijas Latvijas NAA kadeti jau no pirmās studiju (dienesta) dienas saņem pilnu algu, kas nemaz nav raksturīgi daudzās valstīs.

“Viņi visi ir profesionālā dienesta karavīri, kuri nosūtīti dienestā uz NAA, lai kļūtu par jaunajiem virsniekiem, un saņem algu atbilstoši savai izdienai. 5. kursā jau viņi ir piecus gadus dienējuši, līdz ar to pieaugums jūtams arī atalgojuma līmenī. Šādi kadetus motivējam, jo citur piestrādāt paralēli studijām nav iespējams, jo Nacionālajā aizsardzības akadēmijā tomēr ir militārs režīms un apmācību process ir intensīvs,” norāda pulkvedis Āboliņš.

Stiprināta NAA starptautiskā sadarbība

NAA rektors atzīst, ka pēdējo gadu laikā ievērojami stiprināta arī starptautiskā sadarbība un kā atzīmējams fakts ir akadēmijas pievienošanās starptautiskajai mācību mobilitātes programmai “Erasmus”. Atšķirībā no citām augstskolā, militāro akadēmiju programmas gan ir specifiskākas un pagaidām vēl neesot iespējams ārvalstīs studēto semestri pielīdzināt Latvijā gūtajai izglītībai. Taču “Erasmus” ietvaros ir īpaša tieši militāro akadēmiju studentiem paredzēta programma – “Emilyo” (The European initiative for the exchange of young officers), kuras ietvaros iespējams apgūt divu nedēļu garu izglītības moduli. “Mans kā rektora uzstādījums bija – ka katram kadetam studiju laikā vismaz reizi ir jāviesojas kādā starptautiskā apmaiņas pasākumā. Vērtēju, ka šis mērķis realizējies uz kādiem 60%. Nākamais rektors tad varēs atsperties uz šiem 60%, lai mērķētu uz 100%,” saka pulkvedis Āboliņš. Viņš piebilst, ka daudzi ārvalstu studenti brauc arī uz Latviju, kur apgūst līdzīgus divu nedēļu moduļus šeit, piemēram, kauju pilsētvidē vai šaušanu tuvās distancēs.

Image
NAA
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NAA tradīciju uzturēšana

Jautāts, ar kādām domām atstāj NAA rektora amatu, pulkvedis Āboliņš atzīst – ikviens komandieris atstāj daļu savas sirds un esības savā iepriekšējā vienībā, un vienmēr par to pārdzīvos neatkarīgi, cik ilgs laiks pagājis.

“Līdzīgi kā iepriekš, atstājot LATBAT komandiera amatu, joprojām domāju arī par viņiem. Droši vien līdzīgi būs arī ar NAA un Mācību vadības pavēlniecību. Bet esmu pārliecināts, ka tās būs drošās rokās, jo nākamajam rektoram pulkvežleitnantam Oskaram Kudlim piemīt visas nepieciešamās īpašības un prasmes, lai turpinātu iesākto attīstības ceļu,” saka pulkvedis Āboliņš.

Sarunas noslēgumā pulkvedis Āboliņš atzīst, ka no akadēmijā pavadītā laika viņam pietrūks vairākas NAA tradīcijas, piemēram, “Melnās kafijas vakars” 30. novembrī – kas ir viena no emocionālākajām NAA tradīcijām. Tajā dienā kadeti un NBS pārstāvji atceras un godina 14 toreizējās Latvijas Kara skolas kadetus, kuri 1919. gada novembrī cīņās pret Bermonta karaspēku krita pie Daugavas tiltiem un Vareļos. Savukārt no tādiem jautrākiem pasākumiem jāmin sporta sacensības “Rektora kauss”, kā arī kadetu organizētās balles, tai skaitā arī izlaiduma. Šogad savas korekcijas pasākumu plānā gan ieviesa vīruss, tāpēc nebija iespējas pilnvērtīgi realizēt visas ierastās tradīcijas.

Image
kadeti
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Sargs.lv” jau rakstīja, ka par Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas nākamo rektoru valdība 14. jūlijā apstiprināja tās pašreizējo prorektoru pulkvežleitnantu Oskaru Kudli. Savukārt pulkvedis Valts Āboliņš turpmākās dienesta gaitas pildīs multinacionālā korpusa līmeņa NATO štābā Itālijā, Milānas tuvumā.

Pulkvedis V. Āboliņš bruņotajos spēkos dien kopš 1993. gada, dienestu uzsākot kā obligātā militārā dienesta karavīrs Štāba bataljonā. Absolvējot NAA 1997. gadā,  strādājis kā pasniedzējs Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, tai skaitā bijis pirmais Jaunākā štāba virsnieku kursa priekšnieks. No 2004, līdz 2007, gadam bijis toreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas adjutants. No 2007. līdz 2011. gadam ieņēmis Sauszemes spēku Kājnieku brigādes 1. kājnieku bataljona (LATBAT) komandiera vietnieka un vēlāk bataljona komandiera amatu. No 2012. līdz 2015. gadam bijis pasniedzējs Baltijas aizsardzības koledžā (BALTDEFCOL) Tartu, bet kopš 2015. gada jūlija ieņēmis Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas prorektora amatu.  

 

Image
Valts Āboliņš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militāro izglītību ieguvis Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Baltijas aizsardzības koledžā. Dienesta gaitā beidzis arī dažādus kvalifikācijas celšanas un specializācijas kursus. 2009. gadā piedalījies starptautiskajā operācijā Afganistānā, Farijabas provincē, kur pildīja Norvēģijas vadītās Provinces Rekonstrukcijas vienības komandiera vietnieka pienākumus. Par nopelniem Latvijas valsts labā pulkvedis V. Āboliņš 2007. gadā apbalvots ar IV šķiras Viestura ordeni. Dienesta laikā saņēmis arī vairākus Nacionālo bruņoto spēku apbalvojumus, kā arī Norvēģijas karalistes apbalvojumu par dienestu starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu