EK piešķir naudu standartizētai “Milrem” bezpilota sauszemes platformas izstrādei

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ DefenseNews.com/ Janes.com
Milrem
Foto: Foto: Milrem Robotics

Eiropas Komisija (EK) piešķīrusi Igaunijas aizsardzības un robotu būves kompānijai “Milrem” granta finansējumu, lai nodrošinātu standarta arhitektūras izveidi Eiropas militāriem bezpilota sauszemes transportlīdzekļiem.

Lai radītu Eiropas Integrēto modulāro bezpilota sauszemes sistēmu jeb iMUGS, kā pamata platforma tiek izmantota “Milrem” izstrādātā  THeMIS. Šī platforma kalpos par bāzi, lai izveidotu “standartizētu Eiropas mēroga ekosistēmu gaisa un zemes platformām”, norāda uzņēmumā.

Lai attīstītu šo projektu, “Milrem” izveidojusi Eiropas kompāniju konsorciju, kas darbojas Eiropas Savienības Eiropas Aizsardzības industriju attīstības programmas ietvaros.

Līdz ar “Milrem” šajā programmā darbojas tādas kompānijas, kā  “GT Cyber Technologies”, “Safran Electronics & Defense”, “Nexter Systems”, “Krauss-Maffei Wegmann”, “Diehl Defence”, “Bittium”, “Insta DefSec”, “(Un)Manned”, “dotOcean”, “GMV Aerospace and Defence”, Beļģijas karaliskā militārā akadēmija, kā arī Latvijas telekomunikāciju uzņēmums “Latvijas Mobilais telefons”.

“Milrem” norāda, ka 32.6 milijonu eiro grants ļaus kompāniju veidotajam konsorcijam uzsākt darbu pie projekta.

Tehniskās prasības jaunajai robotizētajai platformai “iMUGS” kopā ar Igauniju izvirzīja vēl sešas valstis – Beļģija, Somija, Francija, Vācija, Latvija un Spānija. Saskaņā ar “Milrem” paziņojumu, projekta dalībvalstis kā līdzfinansējumu kopējās izmaksās ieguldījušas vēl divus miljonus eiro.

Jaunās platformas spēju pirmā demonstrācija Igaunijā paredzēta 2021. gada otrajā ceturksnī. Tai sekos izmēģinājumi pārējās projektā iesaistītajās valstīs, izmantojot robotizēto platformu gan militārajās mācībās, gan atsevišķi rīkotos izmēģinājumos.

Jaunā sistēma izmantos arī mākslīgo intelektu un autonomo vadību, tiesa, kā apgalvo “Milrem” pārstāvji, šo tehnoloģiju izmantošanā tiks ievēroti gan ētiskie principi, gan tā notiks pastāvīgas cilvēku kontroles apstākļos.

Dalies ar šo ziņu