Igaunijas Aizsardzības ministrija lūgs mandātu 485 karavīru dalībai starptautiskajās operācijās

Ārvalstīs
LETA
Igaunija
Foto: pildid.mil.ee

Igaunijas Aizsardzības ministrija uz nākamo gadu gatavojas lūgt parlamentu piešķirt mandātu 485 karavīru dalībai starptautiskajās operācijās, tai skaitā ļaut gandrīz divas reizes palielināt igauņu karavīru skaitu Francijas vadītajā militārajā operācijā "Barkhane", kas vērsta pret islāmistu kaujiniekiem un teroristiem Mali, iesaistot tajā arī īpašo uzdevumu vienību karavīrus.

Igaunijas Aizsardzības ministrija lūgs mandātu 485 karavīru dalībai starptautiskajās operācijās

Aptuveni pusi no plānotā karavīru kopskaita plānots norīkot uz divām ātrās reaģēšanas vienībām - 210 karavīrus uz NATO Reaģēšanas spēkiem (NRF) un līdz 24 karavīriem - uz Lielbritānijas vadītajiem Apvienotajiem Ekspedīcijas spēkiem. Abos gadījumos runa ir par aktīvā dienesta karavīriem, kas būs bāzēti Igaunijā.

Igaunijas dalību operācijā Mali Aizsardzības ministrija vēlas palielināt no 50 līdz 95 karavīriem, norādīts ministrijas izstrādātajā rezolūcijas projektā, ko ceturtdien apspriedīs valdība.

Kopš pērnā augusta Igauniju šai operācijā pārstāv mehanizētā kājnieku vienība, atbalsta vienība un štāba virsnieki, bet saskaņā ar likumprojektu nākamgad iecerēts misijai pievienot mediķus, sapierus un uguns vadības speciālistus, kā arī īpašo uzdevumu vienību vai vienības, kuru galvenais uzdevums būs Mali vienību sagatavošana.

Kā ministrija norāda paskaidrojuma rakstā, ņemot vērā līdzšinējo sekmīgo sadarbību, Francija izteikusi Igaunijai priekšlikumu palielināt līdzdalību operācijā "Barkhane" un sākt sadarbību Mali bruņoto spēku apmācīšanā. Līdzīgs sadarbības priekšlikums izteikts arī citām valstīm, tai skaitā Ziemeļvalstīm.

Līdz sešiem karavīriem ministrija lūgs atļaut norīkot uz Eiropas Savienības Jūras spēku EUNAVFOR Med militāro operāciju "Sophia" Vidusjūrā, līdz desmit cilvēkiem - uz ES instruktoru misiju Mali un vēl līdz desmit cilvēkiem - uz ANO miera uzturēšanas misiju Mali MINUSMA, līdz 20 cilvēkiem - uz ASV vadīto starptautisko militāro pretterorisma operāciju "Inherent Resolve" un līdz pieciem cilvēkiem - uz jauno militārās apmācības misiju Irākā.

Līdz trim cilvēkiem plānots sūtīt uz uz ANO miera uzturēšanas misiju Libānā UNIFIL, līdz sešiem - uz ANO militāro novērošanas misiju Tuvajos Austrumos UNTSO un līdz 46 - uz NATO vadīto apmācību un konsultāciju misiju Afganistānā.

Tāpat kā iepriekšējos gados, ministrija lūgs mandātu līdz 50 karavīru dalībai iespējamā pirmreizējā starptautiskā misijā, kas tiktu rīkota NATO, kādas alianses dalībvalsts, ES vai ANO vadībā, vai pirmreizējai dalībai citā starptautiskajā militārajā operācijā, kas tiktu rīkota saskaņā ar vispārpieņemtajiem starptautisko tiesību principiem.

Dalies ar šo ziņu