Teroristu pašnāvnieku sarīkotā sprādzienā Mali ievainoti seši Igaunijas karavīri

Konfliktu zonas
LETA
Mali
Foto: kaitseministeerium.ee

Teroristu pašnāvnieku sarīkotā sprādzienā Mali ievainoti seši Igaunijas karavīri, kā arī Francijas un Mali karavīri, otrdien paziņojis Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālmajors Martins Herems.

Teroristu pašnāvnieku sarīkotā sprādzienā Mali ievainoti seši Igaunijas karavīri

Trīs teroristi pirmdienas vakarā pie Francijas militārās bāzes ieejas Gao pilsētā uzspridzinājušies automobilī, kam bijušas ANO spēku krāsas.

Herems preses konferencē sacīja, ka neviens no cietušajiem Igaunijas karavīriem nav smagi ievainots, viņi guvuši galvenokārt sasitumus un šķembu radītus ievainojumus.

Trīs no šiem karavīriem jau atgriezušies ierindā, bet vēl trīs atrodas mediķu uzraudzībā, sacīja Herems .Viņš piebilda, ka nav gaidāms, ka trīs karavīri, kuri atrodas mediķu aprūpē, izveseļosies līdz augusta sākumam, kad Igaunijas kājnieku vienībai "Estpla-30" paredzēts atgriezties no Mali.

Par ievainoto Francijas un Mali karavīru skaitu ziņu nav.

Par uzbrukumu neviens nav uzņēmies atbildību, taču islāmistu ekstrēmisti Mali nereti rīko šādus uzbrukumus.

Herems pieļāva, ka uzbrukumu varētu būt sarīkojis teroristu grupējums "Islāma valsts".

"Nezinu, ar ko mums ir darīšana, jo vēl neviens nav uzņēmies atbildību. Šajā reģionā darbojas divi teroristiski grupējumi - "Al Qaeda" atbalstītāji un "Islāma valsts" vietējais grupējums, un otrajam ir vislielākās iespējas veikt šādu teroraktu," preses konferencē sacīja Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" novēlējusi ievainotajiem Igaunijas karavīriem drīzu atveseļošanos.

"Visa Igaunija tur par jums īkšķus," piebildusi Kaljulaida.

Arī Francijas aizsardzības ministre Florānsa Parlī telefonsarunā ar Igaunijas aizsardzības ministru Jiri Luiku novēlējusi Igaunijas karavīriem atveseļoties, ka arī atzinīgi novērtējusi viņu profesionālismu.

Gao bāzē ir dislocēti apmēram 50 Igaunijas karavīri, kas kājnieku vienības "Estpla-30" sastāvā piedalās Francijas vadītajā pretterorisma operācijā "Barkhane".

Latvijas Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā aģentūrai LETA teica, ka Mali dienošie Latvijas karavīri sprādzienā nav cietuši, jo viņi izvietoti Bamako.

Dalies ar šo ziņu