ASV: Talibiem jārunā ar Afganistānas valdību

Konfliktu zonas
LETA--AFP

Talibi
Foto: Noorullah Shirzada/AFP via Getty Images

Lai Afganistānā pēc 17 gadus ilgušā konflikta tiktu panākts miers, talibiem jāiesaistās tiešās sarunās ar valdību, trešdien sacīja ASV īpašais sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halilzads.

ASV: Talibiem jārunā ar Afganistānas valdību

"Ceļam uz mieru nepieciešams, lai talibi sēstos pie sarunu galda ar citiem afgāņiem, arī valdību," sacīja diplomāts. "Šajā jautājumā ir visu reģionālo partneru vienprātība."

Talibi līdz šim kategoriski atteikušies iesaistīties sarunās ar valdību, to dēvējot par ASV marionetēm.

Talibu pārstāvji pēdējo mēnešu laikā vairākkārt tikušies ar ASV amatpersonām, tomēr šonedēļ draudēja apturēt miera centienus, apsūdzot ASV, ka tās maina sarunu darbakārtību un vienpusējā kārtā papildina to ar jauniem tematiem.

"Ja talibi grib runāt, mēs varam runāt. Ja viņi grib cīnīties, mēs varam cīnīties. Mēs ceram, ka talibi vēlas panākt mieru," sacīja Halilzads, izsakoties par šiem draudiem.

Viņš noraidīja pieņēmumus, ka ASV grib saglabāt bāzes Afganistānā.

"Mēs nekad neesam teikuši, ka mēs gribam pastāvīgas militārās bāzes Afganistānā," sacīja diplomāts. "Mēs gribam, lai šis konflikts tiktu izbeigts sarunu ceļā un turpināt mūsu partnerību ar Afganistānu, un nodrošināt, ka teroristi neapdraud nevienu no mums."

ASV ilgtermiņā vēlas militāro, diplomātisko un ekonomisko sadarbību ar Afganistānu.

Halilzads, kurš savulaik bija ASV vēstnieks Afganistānā, pauda cerību, ka jaunas sarunas ar talibiem notiks ļoti drīz.

Dalies ar šo ziņu