Latvijas karavīri Afganistānā saņems ASV gatavotus Ziemassvētku apsveikumus

NBS
Sargs.lv
75E787D434894646A826751F87969A48.jpg

Turpinot skaistu tradīciju, ASV dzīvojošie latviešu bērni un jaunieši ir sarūpējuši Ziemassvētku apsveikumus karavīriem no Latvijas, kas dienesta pienākumus pilda starptautiskajās operācijās. Šogad apsveikumus  saņems Nacionālo bruņoto spēku karavīri, kas piedalās NATO apmācības operācijā „Resolute Support” Afganistānā.

Latvijas karavīri Afganistānā saņems ASV gatavotus Ziemassvētku apsveikumus

“Ziemassvētkos, kad kluss, balts miers valda pār zemi, mēs meklējam mieru arī savām sirdīm. Skatāmies svētku eglītes spožajās liesmās – lai tikpat spoži deg mūsu sirdis visam labam. Vēlam, lai arī jūsu sirdīs iedegtos miera un labestības liesmiņa, lai baudiet šo svētku laiku!” Latvijas karavīriem Ziemassvētkos vēl Gaujas 6. gaidu un Staburaga 70. skautu vienību dalībnieces un dalībnieki no Čikāgas, sūtot pašu gatavotos apsveikumus.

Šīs iniciatīvas aizsākums ir projekts “Miers virs zemes”, ko 2004. gadā ierosināja Latviešu gaidu un skautu kustību ārpus Latvijas vadītāju konferencē. Ideja guva atsaucību, un kopš tā laika Ziemassvētku apsveikumu gatavošana Latvijas karavīriem ir viens no Čikāgas latviešu gaidu un skautu vienību labajiem darbiem.

Projekta “Miers virs zemes” iniciatores bija pamatskolas skolotāja Daina Cera un psihoterapeite Žubīte Streipa, kas gaidu kustībā ir jau vairāk nekā četrdesmit gadu un tagad strādā kā vadītājas guntiņu pulciņā.

“Lai gan esam abas dzimušas Amerikā, uzaugot mūsu abu ģimenēm latvietība bija svarīga, un latviešu valoda un kultūra tika uzsvērta ikdienā. Abas apmeklējam Čikāgas latviešu skolu, piedalījāmies tautas deju kolektīvā, gaidu kustībā, Amerikas Latviešu jaunatnes apvienības kongresos un citos latviešu pasākumos. Abas tagad audzinām bērnus, kas turpina piedalīties latviešu sabiedrībā un kam ir būtiski uzturēt saikni ar latviešiem,” stāsta Žubīte Streipa.

NATO apmācības operācija “Resolute Support”, kurā piedalās arī Latvija, darbību sāka 2015. gada 1. janvārī. Latvijas karavīri “Resolute Support” operācijā izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

Dalies ar šo ziņu