Svinīgā ceremonijā uz starptautiskajām operācijām pavada Latvijas karavīrus

NBS
Sargs.lv
Starptautiskās operācijas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

28. novembrī Aizsardzības ministrijā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tikās ar karavīriem, kuri jau tuvākajā laikā dosies veikt dienesta pienākumus NATO apmācības operācijā “Resolute Support” Afganistānā un ES Jūras spēku Vidusjūrā “Eunavfor Med” militārajā operācijā “Sophia”.

Svinīgā ceremonijā uz starptautiskajām operācijām pavada Latvijas karavīrus

Jau tradicionāli svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri no aizsardzības ministra un Nacionālo bruņoto spēku komandiera saņem ceļamaizi – Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

Aizsardzības ministrs R.Bergmanis, uzrunājot klātesošos, norādīja: “Situācija pasaulē ir mainījusies, un mēs aizvien turpinām pildīt savus pienākumus, un es esmu patiešām lepns par to, kā mēs to darām. Man ir pārliecība par to un prieks, ka atgriežoties mājās jūs dalāties ar zināšanām un pieredzi.”

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš pauda gandarījumu par Latvijas karavīru ieguldījumu starptautiskajās operācijās un augsto profesionalitāti un uzsvēra: “Katra misija ir īpaša gan jums, karavīriem, individuāli, gan mūsu valstij un bruņotajiem spēkiem. Jūs esat pilnveidojuši sevi, savas individuālās spējas un saliedējušies kā viena grupa. Mēs – bruņotie spēki, parādām, uz ko mēs visus šos gadus esam sagatavojuši savas vienības, savus speciālistus un ekspertus.”

NATO apmācības operācija “Resolute Support”, kurā piedalās arī Latvija, darbību sāka 2015.gada 1.janvārī. Jau 2013.gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas Nacionālajiem drošības spēkiem.

Latvijas karavīri “Resolute Support” operācijā izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

ES militārās jūras operācijas “Eunavfor Med/Sophia” plānošana tika uzsākta ar Eiropas Savienības Padomes 2015.gada 18.maija lēmumu, lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā. Operācijas darbība tika sākta 2015.gada 22.jūnijā un Latvija, nosūtot bruņoto spēku virsnieku dienestam operācijas štābā, viena no pirmajām ES dalībvalstīm iesaistījās šajā operācijā. “Eunavfor Med/Sophia” operācijas štābs atrodas Romā, Itālijā.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī ES pretpirātisma operācijā “ATALANTA”, Eiropas Savienības Apmācības misijā Mali un ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA”, kā arī pret teroristisko organizāciju “Daesh” vērstajā starptautiskās koalīcijas Apvienoto spēku militārajā operācijā “Inherent Resolve” Irākā.

Dalies ar šo ziņu