Aizsardzības nozares vadība svinīgā ceremonijā pavada karavīrus uz starptautiskajām operācijām Mali

NBS
Sargs.lv
0FCD2E40051D415D86DF162DD9F0E3C7.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

21. septembrī Aizsardzības ministrijā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš svinīgā ceremonijā tikās ar karavīriem, kuri jau tuvākajā laikā dosies veikt dienesta pienākumus ES Apmācības misijā Mali un ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA”.

Aizsardzības nozares vadība svinīgā ceremonijā pavada karavīrus uz starptautiskajām operācijām Mali

Rotācijas kārtā dalībai ES Apmācības misijā Mali tiek nosūtīti trīs karavīri, bet ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali – viens karavīrs.

Jau tradicionāli svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri no aizsardzības nozares vadības saņēma ceļamaizi - Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

“Lai šī rupjmaize jums atgādina Latvijas garšu un sniedz spēku, dienot starptautiskajā operācijā!”, pasniedzot rudzu maizes klaipu, karavīriem novēlēja ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Tāpat Nacionālo bruņoto spēku komandieris uzsvēra, ka starptautiskās operācijas laikā karavīri saskarsies ar dažādām neparedzamām situācijām, kuru risināšanā noderēs dienestā gūtā pieredze: “Izmantojiet savu bagātīgo pieredzi, ko jums snieguši komandieri un jūsu dienesta biedri vienībās. Izmantojiet intelektuālo potenciālu, kas piemīt Latvijas bruņotajiem spēkiem. Vienlaikus esiet elastīgi un toleranti pret vietējo kultūru, un šis kopums jums ļaus turēt augstu mūsu valsts - Latvijas – vārdu”.

Savukārt aizsardzības ministrs pauda pārliecību, ka, atrodoties starptautiskajās operācijās, karavīri sniedz būtisku pienesumu Latvijas drošības stiprināšanā. R. Bergmanis pateicās karavīriem par dienestu un uzsvēra Latvijas karavīru augsto sagatavotību: “Jūsu uzdevums ir pietiekami sarežģīts un izaicinošs, bet esmu pārliecināts, ka mūsu karavīru sagatavotība, stāja, atbildīgums un attieksme pret uzticētajiem pienākumiem ir visaugstākajā līmenī, tāpēc ticu, ka dienesta pienākumus pildīsiet tikpat veiksmīgi kā līdz šim.”

ES Apmācības misijā Mali Latvijas karavīri piedalās kopš 2013. gada. Misija paredzēta, lai uzlabotu Mali bruņoto spēku militārās spējas, tādējādi sniedzot tiem iespēju civilo iestāžu pakļautībā atjaunot valsts teritoriālo integritāti. Misijas karavīri neiesaistās kaujas operācijās.

Savukārt ANO vadītajai operācijai Mali ir centrālā loma situācijas stabilizēšanā valstī. Līdz ar atbalstu šai operācijai tiek stiprinātas ANO pozīcijas Mali un reģionā kopumā, lai nodrošinātu mieru, īstenotu samierināšanas procesu, aizsargātu civiliedzīvotājus un veicinātu cilvēktiesību ievērošanu, kā arī novērstu krīzes eskalāciju kaimiņvalstīs.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī NATO apmācības operācijā "Resolute Support" Afganistānā, ES pretpirātisma operācijā “ATALANTA”, pretterorisma operācijā “Inherent Resolve” Irākā un ES Jūras spēku Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med" militārajā operācijā “Sophia”, kas vērsta pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu.

Dalies ar šo ziņu