ASV nosūtīs vēl 4000 karavīru uz Afganistānu

Konfliktu zonas
LETA-AP

Afganistāna
Foto: Foto: nato.int

ASV Aizsardzības ministrija nosūtīs uz Afganistānu vēl gandrīz 4000 karavīru, 15.jūnijā paziņoja ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas amatpersona.

ASV nosūtīs vēl 4000 karavīru uz Afganistānu

Ar papildu karavīru nosūtīšanu ASV cer iziet no strupceļa 2001.gadā uzsāktajā karā pret Afganistānas islāma nemiernieku grupējumu "Taleban". Tas būs lielākais amerikāņu karavīru skaits, kāds līdz šim nosūtīts Trampa prezidentūras laikā.

Karavīri tiks nosūtīti pēc aizsardzības ministra Džima Matisa lēmuma, par kuru var tikt oficiāli paziņots nākamās nedēļas sākumā.

Otrdien tika ziņots, ka Tramps ir piešķīris Aizsardzības ministrijai pilnvaras noteikt, cik lielam jābūt ASV militārajam kontingentam Afganistānā. Tas nozīmē, ka aizsardzības ministrs Džims Matiss tagad var tieši noteikt šo karavīru skaitu.

Pašlaik Afganistānā ir dislocēti apmēram 8400 amerikāņu karavīru, un jaunās pilnvaras ļauj palielināt viņu skaitu par vairākiem tūkstošiem.

Tramps jau pirms tam bija ļāvis Pentagonam noteikt ASV karavīru skaitu cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā.

Baraka Obamas prezidentūras laikā Baltais nams cieši kontrolēja ASV karavīru skaitu Afganistānā, Irākā un Sīrijā, un armijas komandieriem šie ierobežojumi reizēm traucēja.

Matiss nesen liecībā Senāta Bruņoto spēku komitejai atzina, ka ASV "neuzvar" cīņā pret "Taleban" Afganistānā. "Es uzskatu, ka tieši tagad ienaidnieks pieņemas spēkā," teica aizsardzības ministrs.

Nepieciešamību pastiprināt ASV militāro klātbūtni Afganistānā nosaka arī augošie draudi, ko rada "Islāma valsts" ekstrēmisti.

Lielākā daļa no papildus nosūtītajiem karavīriem apmācīs un konsultēs afgāņu spēkus. Neliela daļa piedalīsies pretterorisma operācijās pret talibiem un "Islāma valsti", sacīja Trampa administrācijas amatpersona.

Dalies ar šo ziņu