Aizsardzības nozares vadība pavada karavīrus uz starptautiskajām operācijām

NBS
Sargs.lv
NBS
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

1. jūnijā Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš svinīgā ceremonijā tikās ar karavīriem, kuri jau tuvākajā laikā dosies uz NATO apmācības operāciju "Resolute Support" Afganistānā un ES Jūras spēku Vidusjūras reģiona “Eunavfor Med” militāro operāciju “Sophia”.

Aizsardzības nozares vadība svinīgā ceremonijā pavada karavīrus uz starptautiskajām operācijām Afganistānā un Itālijā

Jau tradicionāli svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri no aizsardzības nozares vadības saņēma ceļamaizi - Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

Aizsardzības ministrs pateicās karavīriem par dienestu un pauda pārliecību par Latvijas karavīru augsto sagatavotību: “Dienests tālu no mūsu valsts robežām uzliek lielu atbildību Latvijas sabiedrības, mūsu sabiedroto un to valstu priekšā, kurām mēs palīdzam. Latvijai ir svarīgi, ka jūs tur esat. Esmu saņēmis daudz uzslavas no sabiedrotajiem par mūsu karavīru profesionalitāti. Gaidīsim jūs mājās ar jaunām zināšanām un pieredzi, kuru iegūsiet plecu pie pleca cieši sadarbojoties ar citu valstu karavīriem.”

Ģenerālmajors L.Kalniņš karavīriem novēlēja atgriezties Latvijā ar ne tikai izpildīta uzdevuma sajūtu, bet ar lepnumu par paveikto: “Pirmkārt, atceraties, ka jūs neesat vieni, jūs strādājat komandā. Otrkārt, jūs pārstāvat Latviju, tāpēc Latvijas karogam jāplīvo cēli un jūsu sirdīs Latvijai vienmēr jābūt īpašai vietai Jūs esat smagi strādājuši, tāpēc manī ir pārliecība, ka esat sagatavoti veikt uzdevumu.”

NATO apmācības operācija "Resolute Support", kurā piedalās arī Latvija, darbību sāka 2015.gada 1.janvārī. Jau 2013.gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem.

Latvijas karavīri "Resolute Support" operācijā izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

ES militārās jūras operācijas “Eunavfor Med/Sophia” plānošana tika uzsākta ar Eiropas Savienības Padomes 2015.gada 18.maija lēmumu, lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā Operācijas darbība tika sākta 2015.gada 22.jūnijā Latvija, nosūtot bruņoto spēku virsnieku dienestam operācijas štābā, viena no pirmajām ES dalībvalstīm iesaistījās šajā ES operācijā. “Eunavfor Med/Sophia” operācijas štābs atrodas Romā, Itālijā.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī ES pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, pretterorisma operācijā “Inherent Resolve” Irākā un ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA”.

Dalies ar šo ziņu