Svinīgi pavada karavīrus uz starptautiskajām operācijām

NBS
Sargs.lv
A4E59E5751494A78B43FF5623B59C064.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

30. novembrī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube tikās ar 22 karavīriem, kuri jau tuvākajā laikā dosies veikt dienesta pienākumus NATO apmācības operācijā "Resolute Support" Afganistānā un Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā "Atalanta".

Svinīgi pavada karavīrus uz starptautiskajām operācijām

“Mūsu valsts pienākums ir palīdzēt izveidot profesionālus un augsti motivētus Afganistānas drošības spēkus.  Situācija pasaulē ir sarežģīta, bet man nav ne mazāko šaubu par jūsu augsto profesionalitāti un sagatavotību ar kādu jūs dodaties veikt dienesta uzdevumus Afganistānā. Šajās dienās noticis zīmīgs notikums – ir apstiprināts Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns 12 gadiem. Jau nākamgad mums Latvijas teritorijā ir jāuzņem daudz sabiedroto spēku karavīru, tāpēc mums valstiskā un starptautiskā līmenī ir ļoti svarīgs darbs, ko jūs darāt. Paldies par Jūsu kalpošanu Latvijai,” uzsvēra aizsardzības ministrs R. Bergmanis, novēlot karavīriem veiksmi un izturību. Aizsardzības ministrs savā uzrunā karavīriem pauda gandarījumu par daudzajām pozitīvajām atsauksmēm no sabiedrotajiem.

“Jūs aizstāvat mūsu valsti esot arī ārpus Latvijas. Drošības situācija pasaulē ir tāda, ka mūs atbalsta sabiedrotie, mēs viņus. Šī starptautiskā operācija Jums būs nozīmīgs laiks, lai apliecinātu Latvijas karavīra augsto profesionalitāti un motivāciju, lai apliecinātu mūsu militārās izglītības augsto kvalitāti. Ikvienam no jums ir sava specialitāte, aiz kuras ir sistēma, tomēr pirmkārt, ikviens no jums ir karavīrs,” uzsvēra ģenerālleitnants R. Graube.

Ceļamaizi karavīriem bija sagādājusi arī organizācijas “Daugavas Vanagi” pārstāvniecība Latvijā. “Jums esot starptautiskajās operācijās, mēs visi esam domās kopā ar jums. Mūsos ir pārliecība un drošības sajūta, ka pateicoties jūsu pašaizliedzīgajam dienestam, Latvija ir drošās rokās. Paldies par dienestu un ka nesat Latvijas vārdu pasaulē”, atzinīgus vārdus par Latvijas karavīru dienestu pauda “Daugavas vanagi” pārstāve Solvita Sekste.

Jau tradicionāli svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri no aizsardzības ministra un Nacionālo bruņoto spēku komandiera saņēma ceļamaizi - Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

Ceļamaizi karavīriem sagādājusi ar organizācijas “Daugavas Vanagi” pārstāvniecība Latvijā. “Daugavas vanagi” pārstāve Solvita Sekste karavīriem pasniegs organizācijas sarūpētu sveicienu pirms došanās veikt dienesta uzdevumus starptautiskajā operācijā. Jau vairākus gadus “Daugavas Vanagi” starptautiskajās operācijās dienošajiem Latvijas karavīriem nosūta Ziemassvētku paciņas.

NATO apmācības operācija “Resolute Support”, kurā piedalās arī Latvija, darbību sāka 2015. gada 1. janvārī. Jau 2013. gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem. Latvijas karavīri “Resolute Support” operācijas ietvaros, izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

Pretpirātisma operācija "Atalanta" ir Eiropas Savienības Jūras spēku militārā operācija, kas palīdz novērst un ierobežot pirātismu un bruņotās laupīšanas pie Somālijas krastiem. Šī ir pirmā jūras operācija, kas tiek veikta Eiropas Savienības Kopējās drošības un aizsardzības politikas ietvaros.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī pretterorisma operācijā “Inherent Resolve” Irākā, Eiropas Savienības Apmācības misijā Mali, ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA” un ES Jūras spēku Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med" militārajā operācijā “Sophia”, kas vērsta pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu.

Dalies ar šo ziņu