Pentagons pastiprina kiberkaru pret "Daesh"

Konfliktu zonas
LETA—AFP/REUTERS
Daesh
Foto: Foto: nato.int

Pentagons pastiprina kiberkaru pret džihādistu grupējuma "Daesh" datortīkliem, pirmdien atzina vairākas augstas aizsardzības nozares amatpersonas.

Pentagons pastiprina kiberkaru pret "Daesh"

ASV ir apņēmības pilnas "forsēt" kampaņu pret "Daesh", sacīja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters un ģenerālis Džo Danfords, vienlaikus norādot, ka kiberkaram ir arvien lielāka loma.

ASV vadītā koalīcija cenšas izjaukt "Daesh" komandķēdi un "panākt, ka viņi zaudē ticību saviem tīkliem", sacīja Kārters.

Īstenotās taktikas ietvaros tiek "pārslogoti viņu tīkli, lai tie nevarētu funkcionēt, un darītas visas šīs lietas, kas neļaus viņiem komandēt un kontrolēt savus spēkus, kontrolēt iedzīvotājus un ekonomiku", viņš norādīja.

"Mūsu pielietotās metodes ir jaunas. Dažas no tām būs pārsteidzošas, un dažas no tām ir pielietojamas citiem izaicinājumiem, kas mums ir daudzviet pasaulē," viņš sacīja.

Kaut arī "Daesh" joprojām kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, pēdējā laikā tā pieredzējusi vairākus smagus zaudējumus. Irākā valdības karaspēks džihādistiem decembrī atkaroja Anbāras provinces galvaspilsētu Ramādī, bet Sīrijā kurdu spēki ar ASV kaujas aviācijas atbalstu februārī Hasakas provincē atbrīvojuši Šedādas pilsētu.

"Pateicoties mūsu stratēģijai un apņēmībai forsēt mūsu kampaņu, virzītājspēks tagad ir mūsu, nevis "Daesh" pusē," uzsvēra Kārters.

Sagatavošanās nākamajam lielajam solim Irākā - Mosulas atgūšanai - jau ir sākusies, norādīja ģenerālis Danfords.

Koalīcijas galvenais mērķis ir Sīrijas pilsētas Rakas - "Daesh" "de facto" galvaspilsētas - ieņemšana. Kā atzinušas Pentagona amatpersonas, vietējie spēki jau ir tuvu tam, lai sāktu uzbrukumu.

Kurdi: ASV Sīrijas Kurdistānā būvē divas aviācijas bāzes

ASV ir teju pabeigušas aviācijas bāzes izveidošanu kurdu kontrolētajos Sīrijas ziemeļos un turpina būvēt otru bāzi, kas paredzēta militāriem un civiliem mērķiem, svētdien vēstīja Irākas Kurdistānas galvaspilsētā Erbīlā bāzētā ziņu aģentūra "BasNews".

Bāzes būvniecība naftas rūpniecības pilsētā Rmeilanā, Hasakas provincē, ir teju pabeigta, bet otra bāze patlaban tiek būvēta uz dienvidaustrumiem no Kobanes, kas atrodas Turcijas robežas tuvumā, vēsta aģentūra, atsaucoties uz avotu kurdu atbalstītajos Sīrijas Demokrātiskajos spēkos.

Projekta īstenošanā iesaistīti daudzi ASV eksperti un tehniskie darbinieki, sacījis avots aliansē, kurā ietilpst kurdu un arābu grupējumi.

Sīrijas kurdu amatpersonas nesen paziņoja, ka Rmeilanas lidlauku izmanto ASV armijas helikopteri loģistikas uzdevumiem un piegādēm.

ASV pērn uz Sīrijas ziemeļiem nosūtīja vairākus desmitus speciālo operāciju karavīru, kas tur Sīrijas opozīcijas kaujiniekiem sniedza padomus to cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh". Viņi arī ar gaisa transportu piegādājuši bruņojumu šī reģiona kaujiniekiem.

ASV Centrālās pavēlniecības pārstāvis sakariem ar presi sacīja, ka ASV šobrīd savā kontrolē Sīrijā lidlaukus nepārņem.

"Mūsu izvietojums un karaspēka stiprums ir neliels un atbilst tam, ko aizsardzības amatpersonas sacījušas iepriekš," viņš norādīja. "Tomēr ASV bruņotie spēki Sīrijā pastāvīgi meklē ceļus, kā palielināt loģistikas efektivitāti un atbalstu personāla evakuācijai."

Kopš Sīrijas pilsoņkara izraisīšanās 2011.gadā kurdu spēki kontrolē plašus apvidus Sīrijas ziemeļos.

Sīrijas kurdu kaujinieku grupējums - Tautas aizsardzības vienības (YPG) - ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem grupējumiem ASV vadītās koalīcijas cīņā pret "Daesh".

Par spīti Ankaras iebildumiem, ASV armijas saites ar Sīrijas kurdiem kļūst arvien stiprākas.

Turcija apšaudījusi "Daesh" pozīcijas Sīrijā

Turcijas bruņotie spēki pāri robežai apšaudījuši teroristu grupējuma "Daesh" pozīcijas Sīrijā, piektdien ziņoja vietējie mediji.

Turcijas artilērija ar haubicēm apšaudījusi džihādistu pozīcijas Alepo provincē, ziņoja aģentūra "Anatolia".

Jau vēstīts, ka Sīrijā stājies spēkā trausls pamiers, kas gan neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" un "Al Nusra".

Šī ir jau otrā reize nedēļas laikā, kad Turcija apšaudījusi "Daesh" mērķus Sīrijā. Pirms tam vairāk nekā mēnesi netika ziņots par Turcijas uzbrukumiem šim grupējumam.

28.februārī Turcija 41 reizi apšaudīja sešus "Daesh" mērķus Sīrijā, šonedēļ atklāja augsta ranga Turcijas valdības amatpersona.

Kopš februāra vidus Turcijas artilērija apšaudījusi arī Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partijas (PYD) mērķus. Armija skaidroja, ka tikai atbildējusi uz apšaudi no Sīrijas teritorijas.

Tomēr kopš pamiera sākuma Turcija nav apšaudījusi Sīrijas kurdu pozīcijas.

Vašingtona pieprasījusi Ankarai, lai tā pārtrauc kurdu pozīciju apšaudīšanu, pastāvot bažām, ka tas varētu turpināties arī pamiera laikā.

Sīrijas kurdu jautājums radījis saspīlējumu Turcijas attiecībās ar ASV, kas PYD militārā spārna Tautas aizsardzības vienības (YPG) uzskata par visefektīvāko sabiedroto cīņā pret "Daesh". Vašingtona arī nepakļaujas Ankaras spiedienam un neatzīst YPG par teroristu organizāciju.

Dalies ar šo ziņu