Latvijas karavīri dodas uz operāciju rajonu Mali un Irākā

NBS
Sargs.lv
So pavadīšana
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

26. janvārī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube tikās ar Latvijas kontingenta karavīriem, kuri jau tuvākajā laikā dosies uz Mali un Irāku.

Latvijas karavīri dodas uz operāciju rajonu Mali un Irākā

ANO operācijā Mali piedalīsies viens karavīrs, kurš Mali ieradīsies 9. februārī un dienesta pienākumus veiks Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienības sastāvā Bamako.

Savukārt pretterorisma operācijā Irākā Latvija iesaistīsies ar sešu karavīru lielu apmācības grupu, kas Irākā ieradīsies sākot ar 1. februāri un iekļausies Dānijas kontingenta sastāvā. Latvijas kontingents atradīsies vienā no četriem Irākas drošības spēku apmācību centriem - Irākas un ASV Gaisa spēku bāzē - aptuveni 180 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes.

“Tikai pēc kāda laika apzināsimies šīs dienas svarīgumu,” uzrunājot karavīrus un klātesošos, sacīja aizsardzības ministrs, norādot, ka šī ir pirmā reize, kad Latvijas karavīri piedalīsies ANO operācijā, lai arī pavisam drīz būs apritējuši 20 gadi kopš Latvija ir iesaistījusies starptautiskajās operācijās.

“Latvija ir viena no vairākiem desmitiem valstu, kuras ir iesaistījušās cīņā pret teroristisko grupējumu “Daesh”, bet līdz šim mūsu atbalsts starptautiskajai koalīcijai nav bijis militārs,” sacīja aizsardzības ministrs.

“Jūs esat ļoti pieredzējuši karavīri ar vairāku starptautisko operāciju pieredzi, tāpēc nav šaubu, ka savus pienākumus veiksiet godam, kārtējo reizi apliecinot sabiedrotajiem savu profesionalitāti,” kontingentu komandieriem pasniedzot Latvijas valsts karogu, uzsvēra aizsardzības ministrs.

“Tiekoties ar Dānijas un Nīderlandes bruņoto spēku komandieriem, saņēmu apliecinājumu par jūsu profesionalitāti, augstu morālo un disciplīnas līmeni,” uzrunā sacīja bruņoto spēku komandieris, uzsverot, ka arī bruņotajiem spēkiem šis būs ieguvums. “Jūs atgriezīsieties ar jaunām zināšanām un pieredzi, un tās ir būtiskas bruņotajiem spēkiem un sabiedrības drošībai kopumā,” norādīja ģenerālleitnants Raimonds Graube, abiem kontingentiem pasniedzot rudzu maizes klaipu.

ANO vadītajai operācijai Mali ir centrālā loma situācijas stabilizēšanā šajā valstī. Līdz ar atbalstu šai operācijai tiek stiprinātas ANO pozīcijas Mali un reģionā kopumā, lai nodrošinātu mieru, īstenotu samierināšanas procesu, aizsargātu civiliedzīvotājus un veicinātu cilvēktiesību ievērošanu, kā arī novērstu krīzes eskalāciju kaimiņu valstīs.

Irākā starptautiskās koalīcijas spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu. Šobrīd ASV vadīto koalīciju veido jau vairāk nekā 65 valstis, tostarp arī Latvija.

Saeima 14. janvārī atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas operācijā Mali un pretterorisma operācijā Irākā.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā "Resolute Support" Afganistānā un ES Jūras spēku Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med" militārajā operācijā “Sophia”, kas vērsta pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu.

Dalies ar šo ziņu