Saeima atbalsta Latvijas karavīru dalību starptautiskajās operācijās Mali un Irākā

Nozares politika
Sargs.lv
Irāka
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Saeima 14. janvārī atbalstīja divus lēmumprojektus par Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību starptautiskajās operācijās - ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas operācijā Mali un pretterorisma operācijā Irākā.

Saeima atbalsta Latvijas karavīru dalību starptautiskajās operācijās Mali un Irākā

"Pēc traģiskajiem teroraktiem Francijā un tepat – Eiropas pierobežā, Tunisijā, Ēģiptē, Mali, Libānā un citviet, mēs nevaram atļauties stāvēt malā vai nogaidīt. Mūsu sabiedrotie prasa atbalstu, lai nosargātu Eiropas integritāti un valstu drošību. Tuvo austrumu un Āfrikas valstu iekšējie konflikti, terorisma izplatīšanās pie Eiropas robežām tieši ietekmē arī Latvijas drošības situāciju," Saeimas deputātiem sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka pēdējā laikā ir kļuvis redzams, cik reāls ir kļuvis ekstrēmisma un terorisma radītais apdraudējums, kas jau ir prasījis vairākus simtus nevainīgu cilvēku dzīvības Eiropā.

ANO operācijā Mali piedalīsies viens līdz trīs bruņoto spēku karavīri, kuri uz Mali dosies februārī un iesaistīsies Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienības sastāvā Bamako. Apdraudējuma līmenis Latvijas karavīriem, atrodoties Mali, būtu vērtējams kā vidējs.

Tā būs pirmā reize, kad Latvijas karavīri piedalīsies ANO operācijā.

Patlaban ANO rezolūcijā operācijas darbības laiks noteikts līdz 2016.gada 30.jūnijam, tomēr turpmākā NBS dalība operācijā tiks nodrošināta atbilstoši ANO pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz misijas mandātu, uzdevumiem un darbības termiņu.

ANO vadītajai operācijai Mali ir centrālā loma situācijas stabilizēšanā šajā valstī. Līdz ar atbalstu šai operācijai tiek stiprinātas ANO pozīcijas Mali un reģionā kopumā, lai nodrošinātu mieru, īstenotu samierināšanas procesu, aizsargātu civiliedzīvotājus un veicinātu cilvēktiesību ievērošanu, kā arī novērstu krīzes eskalāciju kaimiņu valstīs.

Savukārt pretterorisma operācijā Irākā Latvija iesaistīsies ar ne vairāk kā desmit karavīru lielu apmācības grupu, kas uz Irāku dosies februārī un iekļausies Dānijas kontingenta sastāvā. Apmācībās iesaistītais personāls nekādā veidā netiks iesaistīts karadarbībā. Viņiem gan tiks izsniegti individuālie aizsardzības ieroči, lai nepieciešamības gadījumā viņi spētu sevi aizstāvēt.

Latvijas kontingents atradīsies vienā no četriem Irākas drošības spēku apmācību centriem - Irākas un ASV Gaisa spēku bāzē - aptuveni 180 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. Plānots, ka karavīri nepārvietosies pa sauszemi ārpus izvietojuma.

Latvija saņēmusi arī Irākas valdības atbalstu mūsu Latvijas ekspertu iesaistei Irākas drošības spēku apmācībā. Starptautiskajos dokumentos šobrīd nav nostiprināts šīs operācijas darbības termiņš, tomēr, ņemot vērā uzticēto uzdevumu raksturu un apjomu, tiek plānots bruņoto spēku dalību operācijā noteikt uz laiku līdz 2018.gada 1.februārim.

Lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu "Daesh", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem ir izveidojušas starptautisku koalīciju, izveidojot arī Apvienotos spēkus (Combined Joint Task Force), kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju “Inherent Resolve”.

Tās mērķis ir “iznīcināt teroristisko grupējumu “Daesh” un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai”, norādīts paziņojumā, kuru, izveidojot Apvienotos spēkus, izplatīja ASV Centrālā pavēlniecība, kas ir atbildīga par šīs operācijas norisi.

Apvienotie spēki veic izlūkošanas lidojumus un gaisa triecienus “Daesh” mērķiem Irākā un Sīrijā, tādējādi ierobežojot terorisma izplatīšanos un “Daesh” operāciju veikšanu. Savukārt Irākā Apvienoto spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu.

Šobrīd ASV vadīto koalīciju veido jau vairāk nekā 65 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai aptuveni 20 nodrošina militāru atbalstu un 12 valstis veic gaisa triecienus.

Dalība šajās operācijās vienlaikus būs arī Latvijas atbalsts Francijai, lai arī lēmums par iesaistīšanos tajās tika pieņemts vēl pirms Francijas izteiktā lūguma aizvietot tās karavīrus citās operācijās, lai savukārt Francija varētu vēl ciešāk iesaistīties operācijā pret "Daesh".

Francija pēc 13.novembrī piedzīvotajiem terora aktiem lūdza pārējās ES dalībvalstis sniegt atbalstu tās militārajām operācijām ārvalstīs un palīdzēt tās cīņā pret teroristisko organizāciju "Daesh" Sīrijā un Irākā.

Šī ir pirmā reize, kad kāda no ES dalībvalstīm pieprasījusi iedarbināt ES līguma 42-7. pantu, kurš tiek pielīdzināts NATO līguma 5. pantam.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā "Resolute Support" Afganistānā un ES Jūras spēku Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med" militārajā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu “Sophia”.

 

Dalies ar šo ziņu