Neiesaistoties nekontrolējamo teritoriju stabilizēšanā, Latvija var saskarties ar terorismu

Nozares politika
LETA
Irāka
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Latvija var saskarties ar terorismu, ja Nacionālie bruņotie spēki neiesaistīsies nekontrolējamo teritoriju stabilizēšanā, pārliecināts Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretāra vietnieks Jānis Karlsbergs.

Neiesaistoties nekontrolējamo teritoriju stabilizēšanā, Latvija var saskarties ar terorismu

Latvijas karavīru sūtīšanai operācijās uz nekontrolējamām valstīm, piemēram, Mali un Irāku, mērķis ir apmācīt vietējos drošības spēkus, lai tie savukārt spētu ieviest kārtību savā dzimtenē, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" uzsvēra Karlsbergs.

"Mali un Afganistāna - tās ir vietas, kur var tikt apmācīti kaujinieki. Mēs esam ieinteresēti, lai viņu [teroristu] būtu mazāk. Ja mēs to nedarām, tad pilnīgi noteikti, pilnīgi neapšaubāmi tas atnāks pie mums, jebkurā gadījumā. Esmu pilnīgi pārliecināts," pauda Karlsbergs.

Viņš nenoliedza, ka, Latvijai iesaistoties nemierīgo valstu drošības spēku apmācīšanā pastāvēs drošības riski, taču Latvijai "strausa politika nav risinājums" un tā nevar būt neitrāla. Viņš atgādināja, ka Latvija uz nemierīgajām valstīm, salīdzinot ar lielajām valstīm, nesūta plašus spēkus, bet piedalās ar nelielām vienībām. "Ja runājam par simbolisko sniegumu un mums ir bažas, tad problēma ir mūsos," teica Karslbergs.

Kā piebilda ministrijas pārstāvis, - ja Latvija neiesaistās, automātiski rodas jautājums, vai mēs vispār esam piederīgi Eiropai. Turklāt, piemēram, no Latvijas tālais sabiedrotais - Spānija - zina, kāpēc sūta savas lidmašīnas Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā, norādīja Karlsbergs.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība pagājušā gada nogalē atbalstīja Latvijas karavīru nosūtīšanu uz militāro operāciju Irākā pret teroristisko organizāciju "Daesh" un ANO misiju Mali. Drīzumā galavārds par karavīru nosūtīšanu uz Irāku un Mali būs jāsaka Saeimai.

Dalies ar šo ziņu