Saeima pagarina dalību operācijā Afganistānā; bruņotie spēki plāno dalību divās jaunās operācijās

Nozares politika
Sargs.lv
SO pavadīšana
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Saeima 3. decembrī nolēma pagarināt Nacionālo bruņoto spēku karavīru līdzdalību NATO vadītajā apmācības operācijā Afganistānā “Resolute Support” līdz 2016. gada 31. decembrim.

Saeima pagarina dalību operācijā Afganistānā; bruņotie spēki plāno dalību divās jaunās operācijās

Savukārt aizsardzības nozares vadība tikās ar nākamā Latvijas kontingentu karavīriem, kuri pildīs dienesta pienākumus Afganistānā, kā arī ES operācijā “Sophia”, kas vērsta pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā, vienlaikus gatavojot Saeimas lēmumu projektus par bruņoto spēku dalību divās jaunās operācijās.

Tiekoties ar karavīriem, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzsvēra, ka strauji mainīgajā drošības vidē, kur arvien pieaug terorisma draudi, Latvija pilda sabiedrotajiem doto solījumu, stiprināt Afganistānas drošības spēkus. “Jūsu dotās zināšanas un iemaņas iedrošinās afgāņu kolēģus stāties pretim izaicinājumiem, ar kuriem gadiem konfliktu pārņemtā valsts vēl arvien saskaras,” sacīja ministrs, kurš kontingentu komandieriem pasniedza Latvijas valsts karogu.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube norādīja, ka ar dalību starptautiskajās operācijās tiek stiprināta arī mūsu valsts aizsardzība, kurai jaunajā ģeopolitiskajā situācijā ir pievērsta vislielākā vērība. “Mēs sniedzam savu ieguldījumu kolektīvajā drošībā, tādējādi mēs varam paļauties uz to, ka nepieciešamības gadījumā mēs saņemsim atbalstu,” sacīja bruņoto spēku komandieris un pasniedza rudzu maizes klaipu.

NATO operāciju Afganistānā turpinās arī visu nākamo gadu

NATO savu apmācības operāciju Afganistānā “Resolute Support” turpinās arī visu nākamo gadu un karavīru skaits lielākoties paliks nemainīgs, otrdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mēs esam Afganistānā, lai atbalstītu ne tikai afgāņus, bet arī sevi. Ja Afganistāna kļūs par teroristu paradīzi, tas būs drauds arī mums. Tāpēc strādājam pie tā, lai atbalstītu afgāņus. Tas ir svarīgi, lai cīnītos ar teroristiem," uzsvēra Stoltenbergs.

"Operācija "Resolute Support" sniedz apmācību, padomus un atbalstu Afganistānas drošības spēkiem un Afganistānas drošības un aizsardzības iestādēm," pēc sarunām ar NATO ārlietu ministriem un Afganistānas amatpersonām pavēstīja ģenerālsekretārs. "Mēs vienojāmies saglabāt operācijas "Resolute Support" klātbūtni 2016.gadā, tostarp reģionos. Tie būs aptuveni 12 000 karavīru."

NATO sākotnēji plānoja, ka mazāki, civilu amatpersonu vadīti, spēki pārņems starptautisko apmācības operāciju "Resolute Support", kas kopš 1.janvāra tiek īstenota Afganistānā. Taču septembrī radās šaubas par alianses plānu īstenošanu, kad talibi uz neilgu laiku savā kontrolē pārņēma ziemeļu pilsētu Kondozu.

Šobrīd Afganistānā atrodas ap 13 000 karavīru, tostarp 25 Latvijas karavīri.

Saeima 3.decembrī pagarināja Latvijas karavīru dalības laiku NATO vadītajā operācijā Afganistānā līdz 2016. gada beigām.

Bruņotie spēki piedalīsies divās jaunās operācijās, kas vienlaikus būs arī Latvijas atbalsts Francijai

Aizsardzības ministrija pašreiz gatavo Saeimas lēmumu projektus par Nacionālo bruņoto spēku dalību divās jaunās starptautiskajās operācijās Irākā un Mali.

Dalība šajās operācijās neparedz Latvijas karavīru iesaistīšanos kaujas darbībā.

Ministru kabinetam izskatīšanai tiks iesniegts lēmuma projekts par Latvijas karavīru dalību pret teroristisko organizāciju “Daesh” vērstajā starptautiskās koalīcijas Apvienoto spēku militārajā operācijā “Inherent Resolve” Irākā. Latvijas karavīri dienēs Dānijas kontingenta sastāvā un ar nelielu apmācību grupu veiks Irākas drošības spēku apmācīšanu.

Savukārt otrs lēmuma projekts paredz Latvijas karavīru dalību ANO vadītajā Visaptverošajā integrētajā stabilizācijas operācijā “MINUSMA” Mali. Šajā operācijā Latvija piedalīsies ar vairākiem štāba virsniekiem un iekļausies Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienībā.

Lēmumu projekti par bruņoto spēku dalību abās operācijās vēl jāpieņem Saeimai.

Dalība šajās operācijās vienlaikus būs arī Latvijas atbalsts Francijai, lai arī lēmums par iesaistīšanos tajās tika pieņemts vēl pirms Francijas izteiktā lūguma aizvietot tās karavīrus citās operācijās, lai savukārt Francija varētu vēl ciešāk iesaistīties operācijā pret "Daesh".

Francija pēc 13. novembrī piedzīvotajiem terora aktiem lūdza pārējās ES dalībvalstis sniegt atbalstu tās militārajām operācijām ārvalstīs un palīdzēt tās cīņā pret teroristisko organizāciju "Daesh" Sīrijā un Irākā.

Šī ir pirmā reize, kad kāda no ES dalībvalstīm pieprasījusi iedarbināt ES līguma 42-7. pantu, kurš tiek pielīdzināts NATO līguma 5.pantam.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā "Resolute Support" Afganistānā un ES Jūras spēku Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med" militārajā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu “Sophia”.

Dalies ar šo ziņu