Obama paziņo par ASV militārās klātbūtnes pagarināšanu Afganistānā

Konfliktu zonas
BNS/AFP
ASV Afganistānā
Foto: Foto: army.mil

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņoja, ka ASV karavīri paliks Afganistānā arī pēc 2016. gada, tādējādi atkāpjoties no nozīmīga priekšvēlēšanu solījuma, un atzīstot, ka Afganistānas drošības spēki nav gatavi vieni paši nodrošināt kārtību valstī.

Obama paziņo par ASV militārās klātbūtnes pagarināšanu Afganistānā

"Afganistānas spēki joprojām nav tik stipri, kādiem tiem vajadzētu būt," viņš sacīja, piebilstot, ka ASV var palīdzēt, paliekot Afganistānā ilgāk.

Prezidents informēja, ka ASV saglabās pašreizējo 9800 karavīru lielo kontingentu arī visu 2016.gadu, bet pēc tam samazinās to līdz 5500 karavīriem, kuri turpinās apmācīt Afganistānas drošības spēkus un veiks pretterorisma operācijas.

Obama uzsvēra, ka situācija Afganistānā joprojām ir ļoti trausla, un var arī pasliktināties.

Obamas lēmumu ir apsveicis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Šis nozīmīgais lēmums paver ceļu ilgstošai NATO sabiedroto un partneru klātbūtnei Afganistānā," viņš paziņoja.

Jau vēstīts, ka islāmistu grupējums “Taleban” septembra beigās uz trīs dienām daļēji ieņēma stratēģiski svarīgo Kunduzas pilsētu valsts ziemeļos.

Vašingtona un Kabula pērn septembrī noslēdza drošības vienošanos, kas ļāva palikt Afganistānā apmēram 13 tūkstošiem ārvalstu karavīru, tostarp 10 tūkstošiem no ASV, pēc NATO vadīto spēku kaujas operācijas beigām 2014.gada decembrī.

Afganistānā palikušie ārvalstu karavīri neiesaistās ikdienas kaujās pret talibu kaujiniekiem, bet koncentrējas uz apmācības, atbalsta un pretterorisma operācijām.

Dalies ar šo ziņu