Neraugoties uz ASV gaisa atbalstu, afgāņu spēkiem neizdodas atkarot Kunduzu

Konfliktu zonas
BNS/AFP, LETA--DPA
ASV Afganistānā
Foto: Foto: army.mil

NATO īpašo uzdevumu spēki ir sasnieguši Afganistānas ziemeļu pilsētu Kunduzu, lai atbalstītu Afganistānas drošības spēkus cīņā pret islāmistu grupējumu “Taleban”, kurš ieņēmis šo pilsētu, trešdien paziņoja NATO.

Neraugoties uz ASV gaisa atbalstu, afgāņu spēkiem neizdodas atkarot Kunduzu

"Koalīcijas īpašie spēki ir uz vietas Kunduzā, konsultējot savus afgāņu kolēģus,” sacīja NATO preses sekretārs.

Šo spēku sastāvā ir ASV, Lielbritānijas un Vācijas karavīri, sacīja ziņu avots Rietumu militārajās aprindās, neminot, cik lieli ir šie spēki.

Afganistānas drošības spēki otrdien sāka pretuzbrukumu islāmistu grupējumam “Taleban”, lai atkarotu tā pirmdien ieņemto stratēģiski svarīgo Kunduzas pilsētu.

"Uz pilsētu nosūtīti pastiprinājumi," sacīja policijas pārstāvis Sajeds Sarvars Husaini. "Mēs esam atguvuši provinces policijas departamentu un provinces cietumu."

Neraugoties uz ASV gaisa atbalstu Afganistānas drošības spēkiem, nemiernieki stingri turas savās pozīcijās.

ASV uzlidojumi otrdien bija vērsti pret vairākām talibu pozīcijām, tomēr afgāņu drošības spēki nespēja gūt panākumus uz ceļiem sacelto barikāžu dēļ.

ASV uzlidojumi netiks turpināti, jo tajos var ciest iedzīvotāji, kas joprojām atrodas pilsētā, ziņu aģentūrai "Associated Press" atzina NATO amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Tikmēr viens no talibu līderiem sarunā ar ziņu aģentūru AFP uzsvēra, ka Kunduzas ieņemšana ir nopietna uzvara.

"Mēs ilgtermiņā, iespējams, nespēsim noturēt kontroli, tomēr šī uzvara kliedēs afgāņu valdības pārliecību, ka mēs esam spēcīgi tikai apvidos, kas robežojas ar Pakistānu," viņš sacīja.

Kunduzas province ziemeļos robežojas ar Tadžikistānu.

Nemiernieki pilsētu ieņēma pirmdien vienā koordinētā uzbrukumā. Tā ir pirmā provinces galvaspilsēta, kuru talibiem izdevies atkarot, kopš ASV pirms 14 gadiem padzina viņu valdību.

Dalies ar šo ziņu