Nosūtot virsnieku uz štābu Romā, bruņotie spēki sāk dalību ES operācijā Vidusjūrā

NBS
BNS
Tālis Dzērve
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Nedēļas nogalē Jūras spēku flotiles kapteiņleitnants Tālis Dzērve dosies uz štābu Romā, lai sāktu Nacionālo bruņoto spēku dalību Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā "EUNAVFOR Med", kura izveidota cīņai ar cilvēku kontrabandu Vidusjūrā un kuras sākuma periodā paredzēta cilvēku tirdzniecības un kontrabandas tīklu izvērtēšana.

Nosūtot virsnieku uz štābu Romā, bruņotie spēki sāk dalību ES operācijā Vidusjūrā

Tiekoties ar virsnieku, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis norādīja, ka Latvija, kā NATO un ES dalībvalsts ir ātri reaģējusi uz tiem lēmumiem, kas pieņemti saistībā ar cilvēku kontrabandas apkarošanu Vidusjūrā. Viņš atzina, ka joprojām ir daudz neskaidrību attiecībā uz formātu, kādā norisināsies šī operācija. Tomēr pirmais operācijas posms būs informācijas apzināšana par situāciju Dienvidāfrikas valstīs un mēģinājumi identificēt iespējamos grupējumus, kas varētu tikt iesaistīti bēgļu pārvietošanā uz Eiropu.

"Pirmais posms ir sākts un, manuprāt, ir svarīgi, ka Latvija, kā ES dalībvalsts, gatava piedalīties šīs problēmas risināšanā. [Latvija nodrošina] solidaritāti attiecībā uz palīdzības sniegšanu un izpratni par dažādu jautājumu risināšanu. Bez solidaritātes nav iespējams neviens reāls risinājums. Vai mēs runājam par drošību Afganistānā, vai mēs runājam par drošību Eiropā," pauda aizsardzības ministrs.

Viņš, pasniedzot Latvijas valsts karogu, novēlēja sekmīgu darbu un būt cieši iesaistītam problēmu risināšanā ES.

"Tā ir mūsu kopējā rūpe, lai ne tikai austrumu robeža, bet arī dienvidu robeža Eiropā būtu droša," sacīja ministrs.

Savukārt bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube uzsvēra, ka Latvijas iesaistīšanās šādu problēmu novēršanā ļaujot sagaidīt arī tādas pašas reakcijas un izpratnes gadījumā, ja arī mūsu valstij būs nepieciešama ES solidaritāte. "Jūs esat šīs politikas, šīs ziņas un vēstījuma pārstāvis," uzrunājot Jūras spēku virsnieku, teica komandieris, pasniedzot rupjmaizes klaipu.

Kapteiņleitnants Tālis Dzērve atklāja, ka viņa amats Romā būs Jūras operāciju centra operatīvais dežūrvirsnieks. "Būtībā tā ir persona, kas pirmā saņem informāciju par to, kas notiek operācijas rajonā. Tālāk šo informāciju apstrādā un nodod citām štāba daļām. Tas ir dežūrējošais virsnieks, kurš principā jebkurā diennakts laikā ir savā postenī un saņem informāciju par to, kas notiek," skaidroja kapteiņleitnants.

ES Padome 15. maijā izveidoja militāro operāciju "EUNAVFOR Med", lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā.

Šis lēmums, kas ir viens no ES atbildes pasākumu elementiem, reaģējot uz migrācijas problēmām, dos iespēju oficiāli uzsākt jūras operācijas operatīvo plānošanu.

Operācija "EUNAVFOR Med" tiks īstenota secīgos posmos un saskaņā ar starptautisko tiesību prasībām.  Pēc iespējas drīz tiks veikta operācijas plānošana un tās sākotnējais posms, proti, cilvēku tirdzniecības un kontrabandas tīklu Vidusjūras apgabala centrālās daļas dienvidos novērošana un izvērtēšana. Operācijas otrajā un trešajā posmā strādās ar to, lai, balstoties uz starptautiskajiem tiesību aktiem un sadarbojoties ar Lībijas iestādēm, pārmeklētu, konfiscētu un sagrautu kontrabandistu līdzekļus.

Operācijas "EUNAVFOR Med" štābs atradīsies Romā , un par operācijas komandieri ir iecelts Itālijas kontradmirālis Enriko Kredendino. Tiek lēsts, ka operācijas kopējās izmaksas būs 11,82 miljoni eiro divu mēnešu ilgam darbības sākšanas posmam un 12 mēnešu sākotnējam pilnvaru laikam.

Šī ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas (KDAP) operācija ir daļa no visaptverošu pasākumu kopuma, kuru mērķis ir reaģēt uz neatliekamo vajadzību glābt cilvēku dzīvības, risināt ārkārtas situācijas, bet arī novērst nelikumīgās migrācijas pamatcēloņus, kā tika aicināts Eiropadomes sanāksmē 2015.gada 23.aprīlī.

Šī būs jau trešā ES vadītā operācija, kurā pašreiz dienesta pienākumus pilda Latvijas karavīri. Divi karavīri dienesta pienākumus pilda ES pretpirātisma operācijā "Atalanta" Somālijas piekrastē un operācijas štāba Lielbritānijā. Savukārt septiņi karavīri apmāca Mali Bruņoto spēku karavīrus, dienesta pienākumus pildot ES vadītajā apmācības misijā "EUTM Mali".

Dalies ar šo ziņu