Pētījums: Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju atbalsta karavīru dalību starptautiskajās operācijās

Sabiedrība
Sargs.lv
Afganistāna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

59% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbalsta Nacionālo bruņoto spēku līdzdalību dažādās starptautiskajās operācijās, tajā skaitā 14% to pilnībā atbalsta. Kritiski noskaņoti bija 30%, tajā skaitā katrs desmitais (10%) pilnībā neatbalsta bruņoto spēku līdzdalību starptautiskajās operācijās, secināts pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma pētījumu centra „SKDS” veiktajā pētījumā „Latvijas iedzīvotāju viedoklis par valsts aizsardzības jautājumiem”.

Pētījums: Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju atbalsta karavīru dalību starptautiskajās operācijās

2014. gadā vērojama attieksmes uzlabošanās pret bruņoto spēku līdzdalību starptautiskajās operācijās, salīdzinot ar 2008. gadu, kad pozitīvu attieksmi pauda 44% (2014. gadā: 59%).

Biežāk nekā caurmērā bruņoto spēku līdzdalību starptautiskajās operācijās atbalstīja vīrieši, jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem, aptaujātie ar pamatizglītību, pētījuma dalībnieki ar latviešu sarunvalodu ģimenē, pilsoņi, publiskajā sektorā nodarbinātie, iedzīvotāji ar vidēji zemiem ienākumiem, kā arī Kurzemē un laukos dzīvojošie.

Savukārt negatīvu attieksmi biežāk nekā caurmērā pauda iedzīvotāji, kuriem ir 46 gadi un vairāk, aptaujātie ar augstāko izglītību, krievvalodīgie, respondenti bez pilsonības, pētījuma dalībnieki ar zemiem vai vidējiem ienākumiem, Latgalē dzīvojošie, kā arī citu pilsētu, izņemot Rīgas, iedzīvotāji.

Paužot attieksmi pret apgalvojumu „piedaloties starptautiskajās operācijās, bruņotie spēki dod savu ieguldījumu starptautiskās drošības stiprināšanā”, 69% atzīmēja atbildes „pilnībā piekrītu” vai „drīzāk piekrītu”, kas ir nedaudz biežāk nekā 2008.gadā, kad tā domāja 56%.

Savukārt vairāk nekā puse (55%) respondentu piekrita arī tam, ka Latvijas karavīru dalība starptautiskajās operācijās stiprina Latvijas drošību. 2008.gadā tā domāja 45% respondentu.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs „SKDS” pētījumu pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veica 2014. gada novembrī, nejaušā izlasē visos Latvijas reģionos tiešā intervijā aptaujājot 1020 pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 17 līdz 74 gadiem.

Dalību starptautiskajās operācijās Latvijas karavīri sāka Balkānu reģionā - 1996.gadā Bosnijā un Hercegovinā, bet 1999. gadā Albānijā un Kosovā. 2003. gada februārī bruņoto spēku vienības devās uz Afganistānu un maijā uz Irāku. 2011.gadā Latvijas karavīri sāka dalību pretpirātisma operācijā Somālijas piekrastē. Savukārt 2013. gadā Latvijas karavīri iesaistījās apmācības misijā Mali, bet 2014. gada jūnijā – Centrālāfrikas Republikā.

Pašreiz Latvijas karavīri piedalās ES pretpirātisma operācijā „Atalanta” un apmācības misijā Mali, kā arī NATO apmācības operācijā „Resolute Support” Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu