ES spēki Centrālāfrikas Republikā sasnieguši operacionālās spējas

Konfliktu zonas
Sargs.lv
ES starptautiskā operācija Centrālāfrikā

Eiropas Savienības spēki Centrālāfrikas Republikā 15. jūnijā sasnieguši pilnas operacionālās spējas, līdz ar to savus uzdevumus tālajā Āfrikas valstī pilda arī Latvijas kontingenta karavīri. 

ES spēki Centrālāfrikas Republikā sasnieguši operacionālās spējas; savus uzdevumus veic arī Latvijas karavīri

Francijas Aizsardzības ministrija informēja, ka patlaban šos spēkus, kuri operācijas rajonā sāka ierasties aprīļa sākumā, veido aptuveni 700 karavīru liela daudznacionāla vienība, kuras sastāvā dien arī 250 Francijas karavīru. Šajā vienībā dienesta pienākumus pilda arī Spānijas, Somijas, Gruzijas, Luksemburgas, Polijas, Vācijas. Rumānijas, Luksemburgas, Lielbritānijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas karavīri. 

Mūsu valsts kontingentu veido 40 karavīru liela vienība – kontingenta vadība, Nacionālā atbalsta daļa un Manevra vads. Kontingentu komandē majors Salvis Dzilna, kurš pavisam nesen savos pirmajos iespaidos dalījās ar Sargs.lv. Latvijas kontingents uzdevumus pilda valsts galvaspilsētā Bangi.

„Vienība ES vadītajā militārajā operācijā Centrālāfrikas Republikā ieradās 14. jūnijā. Pēc ierašanās operācijas rajonā Latvijas karavīri divas dienas iepazinās ar esošo situāciju,” pastāstīja kontingenta komandieris.

„Pirmais uzdevums bija daudznacionālās vienības mājvietas - bāzes „Ucatex” - apsardze,” sacīja majors Salvis Dzilna, piebilstot, ka jau pēc nepilnas nedēļas karavīri iesaistījās arī kājnieku un transporta patruļās, ko veic ar septiņām bruņotām apvidus automašīnām „Land Rover”. 

Kontingenta rīcībā ir arī divas nebruņotas automašīnas. Karavīru apbruņojums operāciju rajonā tika nogādāts ar pasaulē garāko un smagāko lidmašīnu An–225 „Mrija” no Rīgas lidostas caur Lielbritāniju, kur tika iekrautas iegādātās bruņotās automašīnas. 

„Rotācijas kārtībā pašlaik esam iesaistīti visos daudznacionālā bataljona uzdevumos – bāzes apsardzē, dažādu pilsētā stratēģiski svarīgu objektu apsardzē, kā arī patruļās diennakts gaišajā un tumšajā laikā,” par vienības veicamajiem uzdevumiem pastāstīja kontingenta komandieris, uzsverot, ka pavisam nesen Manevra vadam nācis klāt vēl viens uzdevums – ātrās reaģēšanas vienības uzdevumu veikšana.

„Bez mūsu vada Manevra vienība daudznacionālajā bataljonā vēl ir Igaunijas, Francijas un Gruzijas kontingentam,” sacīja majors Salvis Dzilna. 

„Operācijas uzdevumi tiek veikti apdzīvotās teritorijās. Galvenās Bangi ielas ir pietiekami platas, lai pa tām pārvietotos ar bruņumašīnām, piemēram, tādām kā Igaunijas rīcībā esošie bruņutransportieri „SISU”, bet šaurākajās sānieliņās patrulē kājnieki,” par uzdevumi izpildes gaitu pastāstīja kontingenta komandieris, piebilstot, ka blīvāk apbūvēti ir tieši pilsētas nabadzīgākie rajoni. „Būvju spektrs ir ļoti plašs – no lielām un greznām mājām līdz nelielām un nabadzīgām,” pilsētvidi raksturoja majors Salvis Dzilna.

Stāstot par sadzīviskām lietām, viņš norādīja, ka laika apstākļi Bangi ir raksturīgi šiem platuma grādiem – karsts un mitrs. Maija vidū sākusies lietus sezona, līdz ar to arvien biežāk karavīrus pārsteidz lietusgāzes, kas uzdevumu izpildi tomēr nekādi neietekmējot. „Stingrāk kā jebkad jāievēro personīgā higiēna un ārstu norādījumi,” uzsvēra kontingenta komandieris. 

„Vietējo iedzīvotāju attieksme pret ārvalstu vienībām ir draudzīga, karavīri ļoti bieži dzird pateicības vārdus par to, ka viņi ir ieradušies Centrālāfrikas Republikā un palīdz nodrošināt mieru,” majors Salvis Dzilna raksturoja vietējos iedzīvotāju attieksmi pret ES spēku karavīriem. 

„Centrālāfrikas Republikas konflikta pamatā ir gan politiskās, gan reliģiskās nesaskaņas. Tuvojoties nākamā gada vēlēšanām, politiskās nesaskaņas kļūst arvien izteiktākas tieši galvaspilsētā, savukārt ciematos strīdus raisa atšķirīgi reliģiskie uzskati un piederība dažādām etniskajām grupām, joprojām pastāv arī asinsatriebība. Karavīri vietējos strīdos neiesaistās, izņēmums ir liela mēroga nekārtības, piemēram, vardarbīgi mītiņi,” operācijas izpildes vidi raksturoja kontingenta komandieris.

„Atsevišķos gadījumos šo savstarpējo nesaskaņu risināšanā tiek iesaistīti arī ES spēki,” sacīja majors Salvis Dzilna, kā piemēru minot Igaunijas vienību, kurai nesen sanācis iesaistīties apšaudē. „Vēl pagājušajā nedēļā no nemierīga pūļa tika sviesta granāta Francijas karavīru virzienā, trīs no viņiem ievainojot,” pastāstīja kontingenta komandieris, uzsverot, ka Francijas karavīri bija ieradušies mītiņa vietā, lai savaldītu nemierīgo pūli.

Viņš arī pastāstīja, ka šajā situācijā valsts ekonomika, finanšu un iekšējās drošības sistēmas ir praktiski sagrautas.

„Naktīs, baidoties no kriminālo grupējumu sirojumiem, daudzi vietējie iedzīvotāji meklē patvērumu bēgļu nometnē pie lidostas,” sacīja majors Salvis Dzilna, piebilstot, ka ir vērojama arī pretēja tendence – jaunieši aktīvi iesaistās humanitārās palīdzības programmās. 

Saeima 8. maijā pieņēma lēmumu par 40 Latvijas karavīru dalību ES militārajā operācijā Centrālāfrikas Republikā uz laiku līdz sešiem mēnešiem. 

ES militārās operācijas uzdevums ir uzturēt kārtību nemieru pārņemtajā Bangi, kā arī apmācīt vietējos karavīrus.

ES 1. aprīlī paziņoja, ka nekavējoties uzsāk sešu mēnešu militāro operāciju Centrālāfrikas Republikā, lai novērstu arvien dziļāko krīzi, kas pārņēmusi šo valsti.

1000 karavīru lielie ES spēki - EUFOR RCA - palīdzēs aptuveni 2000 Francijas un 6000 Āfrikas Savienības operācijas karavīriem, cenšoties atjaunot drošību galvaspilsētā Bangi un radīt apstākļus humānās palīdzības piegādei, paredzot tālāk nodot šo uzdevumu ANO miera uzturēšanas operācijai vai Āfrikas valstu spēkiem.

Dalies ar šo ziņu