Svinīgā ceremonijā pavada Latvijas kontingentu dalībai operācijā Centrālāfrikas Republikā

NBS
Sargs.lv
Latvijas karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

6. jūnijā Ādažu bāzē svinīgi pavadīja Latvijas karavīrus, kuri 14. jūnijā pievienosies militārajai operācijai Centrālāfrikas Republikā.

Svinīgā ceremonijā pavada Latvijas kontingentu dalībai operācijā Centrālāfrikas Republikā

Ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī regulāro spēku vienību komandieri.

„Jūs esat skaitliski lielākais kontingents, ko Latvija nosūta dalībai Eiropas Savienības operācijās. Tas liecina, ka mēs arvien plašāk un apjomīgāk iesaistāmies ne tikai NATO, bet arī Eiropas Savienības operācijās. Mums ir jāņem vērā, ka esam NATO un ES dalībvalsts, kas prasa no mums atbildīgu pieeju starptautiskās drošības nodrošināšanai,” norādīja R. Vējonis.

„,Konflikts, kas šobrīd noris Centrālāfrikas Republikā, šķiet, ģeogrāfiski tālu, tomēr jāparedz, ka sekas var pāraugt plašākos nemieros un ietekmēt drošības situāciju Eiropā. Bēgļi, patvēruma meklējumos var doties uz Eiropu, un šī situācija būs jārisina visiem kopā,” sacīja aizsardzības ministrs.

Ģenerālleitnants R.Graube savā uzrunā uzsvēra, ka šī operācija ir liels izaicinājums, jo pirmo reizi vienības sastāvā Āfrikas kontingentā tiek sūtīti bruņoto spēku karavīri. Pie izaicinājumiem tiek minēti arī atšķirīgie klimatiskie apstākļi, kultūrvide un, protams, arī gaidāmie uzdevumi.

   

„Operācija Centrālāfrikas Republikā no līdzšinējās pieredzas atšķirsies ar to, ka būs jānodrošina šīs valsts iedzīvotāju izdzīvošana. Reliģiskās nesaskaņas ir daļa no ikdienas, un to pavada humanitārā krīze,” uzsvēra bruņoto spēku komandieris.

Mūsu karavīru veiksmīgā darbība operācijas rajonā pamatā būs atkarīga no profesionalitātes, un svarīgi, ka turp brauc pieredzējis komandieris - majors Salvis Dzilna -, kurš vadīs kontingenta karavīrus, sacīja ģenerālleitnants R. Graube.

   

Saeima 8. maijā pieņēma lēmumu par 40 Latvijas karavīru dalību ES militārajā operācijā Centrālāfrikas Republikā uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Latvijas karavīri apsargās valsts galvaspilsētas lidostu, nodrošinās humānās palīdzības kravu transportēšanu uz pilsētu un veiks patrulēšanu. Kaujas operācijas Latvijas karavīri neveiks.

Uz operāciju rajonu karavīri dosies 12. jūnijā ar pasaulē garāko un smagāko lidmašīnu An–225 „Mrija” no Rīgas lidostas caur Lielbritāniju, kur uzņems nesen iegādātās deviņas bruņotās apvidus automašīnas „Land Rover”.

Dalies ar šo ziņu