Starptautiskajās operācijās dienošo karavīru tuvinieku klubam aprit desmit gadu

NBS
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

14. septembrī Latvijas Kara muzejā notika starptautiskajās operācijās dienošo karavīru tuvinieku kluba 10. gadadienai veltīts pasākums, kuru apmeklēja operācijās dienošo karavīru ģimenes, radi un draugi.

Starptautiskajās operācijās dienošo karavīru tuvinieku klubam aprit desmit gadu

Pasākumu apmeklēja arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba un regulāro vienību vadība, Burtnieku novada domes pārstāvis un citas amatpersonas.

Atklājot tuvinieku kluba 10. gadadienai veltīto pasākumu, ministrs atzina, ka pēdējā laikā notikušas nopietnas cīņas par nākamā gada budžetu. Lai gan budžets vēl nav pieņemts un Saeimā esot iespējami dažādi brīnumi, pašlaik panāktais rezultāts esot tāds, lai nākamgad varētu dzīvot "tīri pieklājīgi", teica Pabriks.

Viņš sveica klātesošos kluba desmit gadu jubilejā un aicināja visus kluba biedrus turēties kopā, jo "tad viss būšot kārtībā".

Muzikālu priekšnesumu starptautiskajā operācijā dienošo karavīru ģimenēm sniedza Zemessardzes 51. kājnieku bataljona ansamblis „Dobeles zemessargi” un grupa „Tirkizband” no Jelgavas.

„Tuvinieku kluba aizsākumi meklējami 2003. gada 9.septembrī. Sākotnēji sazinājāmies telefoniski, tomēr jau drīzi nonācām pie atziņas, ka ir nepieciešama personiskāka komunikācija ar operācijās dienošo karavīru tuviniekiem. Jāatzīst, ka šajos desmit gados sākotnējā iecere par tuvinieku klubu ir īstenojusies, kā arī ievērojami palielinājusies karavīru ģimeņu interese par pasākumiem,” ar gandarījumu par paveikto stāsta idejas iniciatore, Aizsardzības ministrijas Sociālo lietu nodaļas pārstāve Aija Staņus.

„2003.gada 9.septembrī bija pirmā apšaude Irākā, kurā iekļuva mūsu karavīri, protams, tuvinieki visi ļoti satraukti,” karavīru tuvinieku atbalsta kustības dibinātāja Aija Staņus atceras - toreiz, pirms desmit gadiem, karavīru mātes intensīvi zvanījušas uz Apvienoto štābu operatīvajam dežurantam, daļēji paralizējot telefona līniju. Tāpēc tā bija akūta nepieciešamība radīt īpašu telefona līniju un pēc tam arī karavīru tuvinieku atbalsta klubu.

Tuviniekiem ir vieta kur vērsties, saka Aija Staņus: „Mammu vispār visvairāk uztrauc tas, ka viņas dēls ir tādā vietā, kur notiek karadarbība. Protams, mamma ir mamma. Mamma jau jebkad, kad iziet ārpus mājas dēls vai meita, tā kā uztraucas, tas ir pilnīgi dabiski. Ja es zvanu, un man mamma saka, nu jā, es jau uztraucos par viņu, es saku - ak, Dievs, cik tas ir normāli, dabiski. Ja man kāda teiktu, es neuztraucos pilnīgi, es laikam paliktu uzmanīga”.

Tagad arī pašiem starptautisko operāciju karavīriem ir daudz lielākas iespējas sazināties ar saviem mājās palikušajiem tuviniekiem nekā tas bija pirms, piemēram, desmit gadiem, atzīst Aija Staņus.
Viņa ir pozitīvi pārsteigta arī par Latvijas sabiedrības aktīvo iesaisti un atbalstu tuvinieku klubam: „Vēlos pateikties visiem, kuri šo gadu gaitā ir bijuši kopā ar mums, aktīvi iesaistījušies kluba attīstībā un no sirds snieguši savu pienesumu - ar jaunām iecerēm, ar muzikāliem priekšnesumiem un citiem pozitīviem pārsteigumiem!”

Dalību starptautiskajās operācijās Latvijas karavīri sāka Balkānu reģionā - 1996. gadā Bosnijā un Hercegovinā, bet 1999. gadā Albānijā un Kosovā. 2003. gada februārī bruņoto spēku vienības devās uz Afganistānu un maijā uz Irāku. 2011. gadā Latvijas karavīri sāka dalību pretpirātisma operācijā Somālijas piekrastē. Savukārt 2013.gadā Latvijas karavīri iesaistījās apmācības misijā Mali.

Kopš 1996.gada, kad Latvijas karavīri sāka dienestu starptautiskajās operācijās, līdz 2012. gada 31. decembrim tajās ir dienējuši jau 4312 karavīri, pildot dienesta pienākumus Bosnijā un Hercegovinā, Albānijā, Kosovā, Afganistānā, Irākā, Maķedonijā, Gruzijā un Somālijā.

Šobrīd Latvijas karavīri dien starptautiskajā operācijā Afganistānā, Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā „Atalanta” un Eiropas Savienības Apmācības misijā Mali.

Dalies ar šo ziņu