Misiju Mali sāk ANO miera uzturētāji

Konfliktu zonas
LETA--AFP/BBC
Mali
Foto: Foto: un.org

Misiju Mali 1. jūlijā sākuši ANO miera uzturētāji, kuri atbildību par drošības situāciju šajā nemieru plosītajā valstī pārņēmuši no afrikāņu spēkiem.

Misiju Mali sāk ANO miera uzturētāji

Saskaņā Drošības padomes lēmumu 2013. gada 1. jūlijā notika pāreja no afrikāņu vadītās starptautiskās atbalsta misijas Mali uz ANO vadīto daudzpusīgo integrēto stabilizācijas misiju Mali (MINUSMA), kas sāka darbu,  pamatojoties uz Drošības padomes 2013.gada 25.aprīļa rezolūciju. Šai misijai ticis dots mandāts līdz 2014. gada 30.jūnijam.

ANO miera uzturētāju skaits līdz decembrim sasniegs 11 200 karavīru un 1440 policistu, kuri pārņems operāciju no Francijas spēkiem, kas šajā valstī ieradās janvāra vidū, lai palīdzētu Mali armijai cīņā pret islāmistu nemierniekiem, kuri bija sagrābuši savās rokās plašas teritorijas valsts ziemeļos, radot bažas, ka Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

ANO miera uzturētāju pirmais uzdevums būs garantēt drošību Mali ziemeļu daļā, lai 28.jūlijā varētu notikt prezidenta vēlēšanas.

Pagājušajā mēnesī Francija paziņoja, ka tā ierobežos savu karavīru izvešanu no Mali, un līdz jūlija beigām, kad gaidāmas vēlēšanas, Mali joprojām būs izvietoti no 3000 līdz 5000 franču karavīru.

Savukārt vēlāk Mali paliks ap 1000 Francijas karavīru gadījumam, ja būs nepieciešamība apkarot ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītus grupējumus.

Dalies ar šo ziņu