Mali ierodas pirmie ES apmācību misijas karavīri; valdība atbalsta divu Latvijas karavīru dalību mis

Sargs.lv

Mali ierodas pirmie ES apmācību misijas karavīri; valdība atbalsta divu Latvijas karavīru dalību misijā

Mali galvaspilsētā Bamako ir ieradusies pirmā ES apmācību misijas (EU Training Mission) grupa, lai gatavotos misijas uzsākšanai šā gada februāra vidū, 8.februārī paziņojusi Eiropas Padome.

Apmēram 70 karavīru lielā grupa kopā ar Mali varas iestādēm pabeigs pēdējos darbus, lai veidotu vietējo spēku komandstruktūras apmācību sistēmu, kā arī sagatavotos štāba izveidei Bamako un vēlākai misijas instruktoru uzņemšanai. Līdz ar misijas uzsākšanu, darbu sāks arī padomnieku elements Mali bruņotajos spēkos, savukārt karavīru apmācību plānots sākt aprīļa sākumā.

Līdztekus ES dalībvalstīs turpinās instruktoru apzināšana un atlase, lai nodrošinātu misijai nepieciešamo personālu un ekipējumu. Virkne dalībvalstu jau ir piedāvājušas savu ieguldījumu, tādejādi nodrošinot vairumu misijai nepieciešamo resursu. Šobrīd ir svarīgi turpināt diskusijas un pēc iespējas ātrāk veikt nepieciešamās korekcijas, lai varētu uzsākt misiju Mali.

Ministru kabinets šodien atbalstīja Saeimas lēmumprojektu par divu Latvijas karavīru nosūtīšanu dalībai ES apmācību misijā Mali.

Lēmumprojekts "Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Eiropas Savienības militārajā misijā, lai palīdzētu Mali Bruņoto spēku apmācībā" vēl jāapstiprina Saeimā. Plānots, ka valdība lūgs Saeimu atzīt lēmuma projektu par steidzamu.

Aizsardzības ministrijai pēc Saeimas lēmuma pieņemšanas būs jāiesniedz Ministru kabinetā pieprasījums papildu finansējuma piešķiršanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Šodien pēc valdības sēdes aizsardzības ministrs Artis Pabriks žurnālistiem norādīja, ka galvenais uzdevums ES sūtītajiem cilvēkiem būs konsultēt un apmācīt Mali armiju, lai padarītu to kaujas spējīgu. Līdz ar to var uzskatīt, ka divi cilvēki, kas piedalīsies misijā no Latvijas, būs mūsu militārie eksperti, kas palīdzēs pārbūvēt Mali armiju.

"Vienmēr esam uzstājuši, ka jābūt kopīgai ārpolitikai un drošības politikai, un šis ir kopīgais ES lēmums, turklāt ir ANO mandāts," vērtēja ministrs.

Premjers Valdis Dombrovskis žurnālistus preses konferencē informēja, ka Latvijas virsnieku dalība šajā misijā izmaksās aptuveni 90 000 latu.

Gatavību piedalīties ar diviem karavīriem dienestam misijas štābā paudusi arī Igaunija, savukārt Lietuva apsver iespēju nosūtīt vienu vai divus karavīrus.

ES apmācību misijas mērķis ir nodrošināt militāru apmācību Mali Bruņotajiem spēkiem, tādejādi stiprinot to spējas veikt militāras operācijas Mali, lai atjaunotu valsts teritoriālo integritāti un mazinātu terorisma draudus. ES apmācību misija nepiedalīsies kaujas operācijās.

Par misijas komandieri ir iecelts Francijas brigādes ģenerālis Fransuā Lekontre.

Pēc LETA un europa.eu materiāliem.

Dalies ar šo ziņu