Karzai par korupciju Afganistānā vaino ārzemniekus

Sargs.lv

Karzai par korupciju Afganistānā vaino ārzemniekus

Afganistānas prezidents Hamids Karzai sestdien par lielāko daļu valstī valdošās korupcijas apsūdzējis ārzemniekus un norādījis, ka NATO spēku izvešana 2014.gadā palīdzēs valstij atbrīvoties no kukuļņemšanas.

11 gadus pēc ASV vadītā iebrukuma un miljardiem dolāru lielas palīdzības saņemšanas, Afganistāna ir starp viskorumpētākajām valstīm pasaulē.

Korupcijas jautājumu aktualizējis skandāls ap "Kabul Bank", kad valsts lielākais kreditors nonāca uz sabrukuma sliekšņa simtiem miljonu dolāru vērienīgas krāpšanas dēļ.

Korupcija mūsu administrācijā ir maza, lielā korupcija, kas ietver simtiem miljonu dolāru, nav mūsējā (..), tā mums ir uzspiesta," paziņoja Karzai.

"Lielā korupcija ir darījumos un līgumos, kuros Afganistānā ir iesaistīti ārzemnieki. (..) Šie līgumi tiek piešķirti augstām valdības amatpersonām vai to radiniekiem."

Afganistānas valdība agrāk par korupcijas izplatību vainojusi starptautiskās sabiedrības līgumu sistēmas, lai arī atzīst kukuļošanas izplatību savās rindās.

Kā pavēstīja Karzai, 2014.gadā, kad "ārvalstu spēki būs pametuši Afganistānu, pakāpeniski izzudīs viņu līgumi, viņu administrācija".

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu