Uz pretpirātisma operāciju ATALANTA nosūtīts vēl viens Latvijas karavīrs

57426CC63F314305B4546A80DCEF3131.jpg

Uz pretpirātisma operāciju ATALANTA nosūtīts vēl viens Latvijas karavīrs

Šodien, 24.jūlijā, Nacionālie bruņotie spēki (NBS), turpinot dalību Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā ATALANTA, nosūtīja vēl vienu karavīru uz operāciju rajonu. Svinīgajā pavadīšanas ceremonijā ceļa maizi karavīram pasniedza Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Andis Dilāns.

Rotācijas kārtībā no Jūras spēku flotiles operācijā piedalās kaprālis Sergejs Juhno, kas pievienosies Itālijas jūras spēku operācijas štāba kuģa komandai. Rotācijas laiks operācijas rajonā Adenas līcī un Somālijas piekrastē ir plānots līdz šā gada decembrim. Kaprāļa S.Juhno pienākumos galvenokārt ietilps informācijas iegūšana un tās analīze.

Lēmums par NBS personāla dalību ATALANTA operācijā tika pieņemts LR Saeimā 2010.gada 2.septembrī, kas ir spēkā līdz Eiropas Savienības vienotās rīcības noteiktajam termiņam - 2014.gada decembrim.

2011.gadā Latvija operācijā ATALANTA piedalījās kopumā ar 4 NBS Jūras spēku virsniekiem. Divi NBS virsnieki pārstāvēja Latviju, dienot ATALANTA operacionālajā štābā Nortvudā, Lielbritānijā, un 2 virsnieki operācijas rajonā uz operācijas štāba kuģa.

Šobrīd Latviju ATALANTA operācijā pārstāv viens NBS virsnieks operacionālajā štābā Nortvudā, Lielbritānijā, kura rotācija tiek plānota šā gada septembrī.

ATALANTA ir ES Jūras spēku militārā operācija, kas palīdz novērst un ierobežot pirātismu un bruņotās laupīšanas pie Somālijas krastiem. Šī ir pirmā ES jūras operācija, kas tiek veikta Kopējās drošības un aizsardzības politikas ietvaros. Pretpirātisma operācija ATALANTA tika uzsākta 2008.gada 8.decembrī.

   

Operācijai ATALANTA ir mandāts aizstāvēt Pasaules pārtikas programmas (WFP), humanitārās palīdzības un Āfrikas Savienības Militārās misijas Somālijā (AMISOM) kuģus, atturēt, novērst un apspiest pirātismu un bruņotu laupīšanu, aizstāvēt briesmām pakļautus kuģus, kā arī palīdzēt veikt monitoringu zvejniecībai pie Somālijas krastiem.

Dalies ar šo ziņu