Jauna dokumentālā filma stāsta par Latvijas karavīriem Afganistānā

Sargs.lv

Jauna dokumentālā filma stāsta par Latvijas karavīriem Afganistānā

Februārī apritēja astoņi gadi, kopš Latvijas karavīri piedalās NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā. Par to, kā norit Nacionālo bruņoto spēku uzdevumu vienības un ASV karavīru kopējais darbs lielākajā starptautiskajā operācijā, kurā piedalās Latvija, stāsta jauna dokumentāla filma Astoņi pilnmēneši.

Filmas pirmizrāde notiks 8.aprīlī pulksten 18 Rīgas Kongresu namā, vēlāk tā tiks izrādīta kinoteātros un būs skatāma televīzijā. Filmas autori – Ģirts Straustiņš, Zane Peneze un Sandijs Semjonovs fiksējuši piecas nedēļas Latvijas un ASV karavīru darbu un cīņas uguns zonā.

Līdz šim skatītājiem nav bijusi iespēja sekot līdzi karavīru gaitām ārpus posteņu aizsargvaļņiem. 

Karavīri filmā atklāj savas pārdomas un sajūtas pēc spēcīgām apšaudēm, savu kaujas biedru dzīvības glābšanas un bīstamām kaujas operācijām kalnos. Filmā Astoņi pusmēneši karavīrs atzīstas, ka vēlas atgriezties kara zonā, jo zina, ka tur iegūtie biedri un pieredze nepievils.

Filmas autoriem šī nav pirmā filmēšanas pieredze Afganistānā. Iepriekš tapušas vairākas filmas un reportāžas par Latvijas karavīru darbu starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Dokumentālā filma tapusi sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un ASV vēstniecību Latvijā. Pirmizrādē piedalīsies Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, NBS komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere un filmas varoņi – Nacionālo bruņoto spēku Speciālo uzdevumu vienības karavīri.

Dalies ar šo ziņu