NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna uztur Latvijas gaisa telpas drošību

Latvijā
Sargs.lv
AWACS
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

11. septembrī lidostā “Rīga” nolaidās NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas (AWACS) lidmašīna

Gaisa spēku komandieris: NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna uztur Latvijas gaisa telpas drošību

“NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīnas caur Karmelavā bāzētā Baltijas valstu Apvienotā Kontroles un ziņošanas centru dod iespēju saprast, kas notiek mūsu gaisa telpā, kā arī precizēt un salīdzināt to, ko redzam kādā konkrētā lokācijā,” stāsta Gaisa spēku komandieris pulkvedis Aivars Mežors.

Kā norāda pulkvedis A. Mežors, lidaparāta tehniskās spējas ir ļoti lielas, kas ļauj uztvert un kontrolēt aptuveni 150 zemu lidojošus mērķus, kā arī NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidaparātam fiziski nav jāatrodas konkrētā teritorijā, lai to pārraudzītu, jo tā sistēma spēj pārklāt vairāk nekā 300 kilometrus plašu teritoriju.

“NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīnas nosēšanās Rīgā mērķis ir parādīt Latvijas iedzīvotājiem NATO acis debesīs. Šī lidmašīna patrulē pār Latviju. Latvijas gaisa telpa tiek pārraudzīta, bet jūs to nemaniet, jo tā ir augstu gaisā. Šodien esam ieradušies, lai demonstrētu mūsu atbalstu jums,” uzsver Vācijas Gaisa spēku pārstāvis pulkvedis Bernds K. Jesgulke (Bernd K. Jesgulke).

“Pirmkārt, šī spēja parāda NATO solidaritāti ar mūsu valsti un reģionu. Nav noslēpums, ka pēc 2014. gada notikumiem Krimā mums bija paaugstināts drošības apdraudējums. Tad NATO skaidri demonstrēja solidaritāti un gatavību aizsargāt mūsu valsti. Tas, ko dara NATO, ir ļoti svarīgi,” uzsver Gaisa spēku komandieris.
Pulkvedis B. K. Jesgulke pauž, ka NATO ir dalībvalstu sastrādāšanās gan politiskā, gan militārā līmenī, un militārā daļa ir tā, kas cilvēkiem parāda, ka NATO ir organizācija, kas stāv aiz ikvienas alianses dalībvalsts. Pulkvedis uzsver, ka šīs spēja ir kā viens no pierādījumiem alianses solidaritātei.

2014.gada 10.martā Ziemeļatlantijas padome reaģējot uz situāciju Ukrainā, ieviesa atbalsta pasākumu plānu, tādējādi demonstrējot alianses vienotību un apņēmību aizsargāt sabiedrotos. Trīs dienas vēlāk - 13.martā, NATO atbalsta pasākumu programmas ietvaros, notika pirmais NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidojums no NATO bāzes Geilenkirhenē, Vācijā.

Dalies ar šo ziņu