NATO ģenerālsekretārs: Kanāda veic būtisku ieguldījumu starptautiskajā mierā un drošībā

NATO
Pēc nato.int materiāliem

Stoltenbergs
Foto: nato.int

15. jūlijā NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) apliecināja cieņu Kanādas nozīmīgajai lomai aliansē, tostarp NATO misijās un operācijās, kā arī izteica atzinību par aizsardzības izdevumu palielināšanu. Ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs uzstājās vizītē Kanādas bruņoto spēku bāzē Petavavā kopā ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo (Justin Trudeau).

NATO ģenerālsekretārs: Kanāda veic būtisku ieguldījumu starptautiskajā mierā un drošībā

NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs un Kanādas premjerministrs Dž. Trudo tikās ar Kanādas bruņoto spēku pārstāvjiem. Ģenerālsekretārs pateicās karavīriem, kuri dienējuši NATO misijās, tostarp vadošajā NATO mācību misijā Irākā un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā.

J. Stoltenbergs: “Mēs esam drošāki, kad esam kopā. Kopā mēs aizstāvam mūsu kopīgās vērtības: demokrātiju, individuālo brīvību un tiesiskumu. Neskaidros laikos mums ir vajadzīgas spēcīgas institūcijas nekā jebkad agrāk. NATO ir spēcīgāka ar Kanādu un Kanāda ir spēcīgāka ar NATO.”

Ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs un premjerministrs Dž. Trudo runāja par aktuālajiem aizsardzības izaicinājumiem, kā ar par to, kā vēl vairāk stiprināt NATO atturēšanas spējas un aizsardzību. Viņi apsprieda sloga sadali Aliansē, kas būs svarīgs temats NATO samitā Londonā šā gada decembrī. J. Stoltenbergs un Dž. Trudo atzina, ka ļoti svarīgi, lai sabiedrotie vairāk ieguldītu aizsardzībā, kā arī pauda gandarījumu par to, ka šīs ir piektais gads, kad pieaug aizsardzības izdevumi Eiropas sabiedrotajiem un Kanādai.

NATO ģenerālsekretārs pateicās premjerministram par Kanādas piekrišanu otro gadu pēc kārtas vadīt NATO mācību misiju Irākā. Misijā apmāca Irākas drošības spēkus, palīdzot novērst ISIS atgriešanos, kā arī palielinot stabilitāti reģionā. J. Stoltenbergs uzslavēja Kanādu par spēcīgo atbalstu Ukrainai, nodrošinot apmācību un finansējumu. Ģenerālsekretārs arī atzinīgi novērtēja Kanādas spēcīgo vadību Sieviešu, miera un drošības programmā.

NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs teica runu arī Toronto universitātes Masijas koledžā. Uzrunā ģenerālsekretārs uzsvēra, ka jau 70 gadus Alianse ir novērsusi konfliktus un saglabājusi mieru. “NATO ir bijusi un joprojām ir visspēcīgākā un visveiksmīgākā alianse, kādu cilvēce jebkad ir pieredzējusi. Tam ir divi iemesli – mūsu vienotība un spēja pielāgoties, mainīties, kad mainās pasaule,” uzvēra J. Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu