NATO aizsardzības ministri vienojas par pasākumiem INF līguma izjukšanas gadījumam

NATO
LETA--AFP

NATO
Foto: nato.int

NATO valstu aizsardzības ministri trešdien vienojušies par politiskiem un militāriem pasākumiem, lai uzlabotu alianses aizsardzību gadījumā, ja izjuks Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF līgums).

NATO aizsardzības ministri vienojas par pasākumiem INF līguma izjukšanas gadījumam

Ministri nolēmuši, ka alianse pārskatīs savu pretgaisa un pretraķešu aizsardzību, kā arī izlūkošanas pasākumus, ja Maskava līdz 2.augustam neatteiksies no tāla darbības rādiusa spārnotajām raķetēm 9M729.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzsvēra, ka Krievijai vēl ir iespēja glābt INF līgumu.

"Iespēja ir. Laiks izsīkst, bet Krievijai vēl ir iespējams glābt INF līgumu," teica Stoltenbergs.

"Ja viņi līdz 2.augustam neatsāks ievērot līgumu, viņi būs pilnībā atbildīgi par INF līguma beigām," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

"Mēs esam vienojušies par plašu pasākumu spektru - politiskiem pasākumiem, militāriem pasākumiem, mācībām, pretraķešu aizsardzību, konvencionāliem pasākumiem un citiem," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

"Daži no tiem būs ilgtermiņa pasākumi, citus būs iespējams īstenot īstermiņā vai konkrētāk," piebilda Stoltenbergs.

Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF līgums), kuru 1987.gadā parakstīja ASV un toreizējā Padomju Savienība, aizliedz no zemes palaižamās raķetes, kuru darbības rādiuss sasniedz 500 līdz 5500 kilometrus.

Vašingtona, kurai atbalstu pauduši arī tās sabiedrotie, uzskata, ka Krievija šo līgumu pārkāpusi, attīstot raķetes 9M729, kas saskaņā ar NATO klasifikāciju pazīstamas kā SSC-8. Vašingtona jau iepriekš bija devusi  Maskavai laiku līdz 2.augustam, lai pakļautos līguma prasībām, pretējā gadījumā draudot, ka ASV izstāsies no INF līguma.

Tā kā raķetēm 9M729 ir mobilās palaišanas iekārtas, NATO bažījas par to, ka ir grūti noteikt, kur atrodas šīs raķetes, kuras var nogādāt kodolgalviņas līdz mērķiem Eiropā dažu minūšu laikā.

NATO nolūks ir nodrošināt pārliecinošu atturēšanas stratēģiju, neatgriežoties pie bruņošanās sacensības. Alianse vairākkārt uzsvērusi, ka neplāno izvietot Eiropā uz zemes bāzētas kodolraķetes. Taču starp iespējamajiem pretpasākumiem varētu būt svarīgākās infrastruktūras aizsardzības pastiprināšana ar zenītraķešu sistēmām, militāros manevru plašāka izvēršana un konvencionālā bruņojuma palielināšana.

 

Dalies ar šo ziņu