Stoltenbergs: “NATO ”atvērto durvju” politika stiprina aliansi ar jaunām spējām”

NATO
Pēc nato.int materiāliem

Stoltenbergs
Foto: nato.int

“NATO “atvērto durvju” politika paplašina mūsu kopīgo miera un stabilitātes telpu, kā arī bagātina mūsu aliansi ar jaunām balsīm, pieredzi un jaunām spējām,” sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg).

J. Stoltenbergs: “NATO ”atvērto durvju” politika stiprina aliansi ar jaunām spējām”

18. martā ģenerālsekretārs uzstājās ASV Vācijas Maršala fonda (GMF) seminārā “NATO septiņdesmit – pēc Aukstā kara paplašināšanās un transatlantiskās drošības nākotne”.

Šogad Čehija, Ungārija un Polija svin 20 gadus kopš iestāšanās NATO. Bulgārija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Rumānija, Slovākija un Slovēnija atzīmē 15 gadus kopš kļūšanas par alianses dalībvalstīm. Savukārt Albānija un Horvātija – 10. gadadienu kopš pievienošanās NATO.

J. Stoltenbergs uzslavēja sabiedroto valstu lielo uzticību aliansei, “Uzticība atspoguļojas drosmīgu un profesionālu karavīru dalībā NATO misijās un operācijās Afganistānā, Irākā un Rietumbalkānos, kā arī NATO daudznacionālajiem spēkiem atrodoties alianses austrumu daļā.” Ģenerālsekretārs arī godināja sabiedrotās valstis, kuras rāda piemēru sloga sadalē, aizsardzībā ieguldot 2% no IKP.

“NATO “atvērto durvju” politikas un Eiropas Savienības paplašināšanās ir palīdzējusi izplatīt brīvību, demokrātiju un cilvēktiesības. Mums ir jāturpina strādāt katru dienu, lai saglabātu šīs vērtības,” uzsvēra J. Stoltenbergs.

“NATO paplašināšanās nav provokācija. Mēs cienām ikvienas suverēnas valsts tiesības izlemt savu likteni bez iejaukšanās,” pauda ģenerālsekretārs, apstiprinot, ka alianses durvis paliek atvērtas. “Mēs sagaidām jaunu sabiedroto – Ziemeļmaķedonijas Republiku, kas ir uzaicināta pie NATO galda.”

ASV Vācijas Maršala fonda (The German Marshall Fund of the United States) seminārā notika diskusijas un sarunas, kurās piedalījās politiķi, diplomāti un vadošie analītiķi. Pasākumā arī piedalījās valstu ārlietu ministri, uzņēmējdarbības pārstāvji un akadēmiķi.

Dalies ar šo ziņu