Stoltenbergs: “NATO būs stabilitātes balsts nākamajām paaudzēm”

NATO
Pēc nato.int materiāliem

Stoltenbergs
Foto: nato.int

14. martā NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs prezentēja ikgadējo NATO publisko pārskatu par 2018. gadu. Ģenerālsekretārs norādīja, ka pārskats parāda, ka NATO turpina modernizēties un pilnveidoties.

J. Stoltenbergs: “NATO būs stabilitātes balsts nākamajām paaudzēm”

“Atskatoties uz NATO darbību 2018. gadā, redzam, ka alianse spēj reaģēt uz šodienas izaicinājumiem, pielāgojoties rītdienas izaicinājumiem, ieguldot nākotnē,” uzsvēra J. Stoltenbergs.

“Alianses sabiedrotie, lai nodrošinātu mūsu drošību, sadarbojas ciešāk nekā jebkad agrāk,” sacīja ģenerālsekretārs. “Sabiedrotie stiprina NATO aizsardzības nostāju, veicina kiberaizsardzību, cīnās pret starptautisko terorismu, stiprina partnerattiecības un daudz ko citu.”

Ziņojums liecina, ka aizsardzības izdevumi starp Eiropas sabiedrotajiem un Kanādu no 2017. līdz 2018. gadam palielinājās gandrīz par 4%. Savukārt laikposmā no 2016. līdz 2018. gadam tie ir devuši papildu kumulatīvos izdevumus vairāk nekā 41 miljarda dolāru apmērā. “Mēs sagaidām, ka šis skaitlis līdz nākamā gada beigām pieaugs līdz 100 miljardiem dolāru”, norādīja Jenss Stoltenbergs.

2018. gadā septiņas sabiedrotās valstis sasniedza 2% aizsardzības izdevumu pamatnostādni, kuru 2014. gadā sasniedza trīs valstis. Lielākā daļa sabiedroto 20% no aizsardzības izdevumiem tērē aprīkojuma iegādē. Saskaņā ar 2018. gada nacionālajiem plāniem 24 sabiedrotās valstis līdz 2024. gadam izpildīs 20% pamatnostādni.

Pārskats arī liecina, ka sabiedrotie turpina sniegt vērtīgu ieguldījumu NATO operācijās, misijās un citās darbībās. Ģenerālsekretārs norādīja, ka vairāk nekā 20 000 karavīru dien Afganistānā, Irākā, Kosovā, Baltijas valstīs un Polijā.

“Gatavojoties NATO 70. gadadienai veltītajiem notikumiem - aprīlī plānotajai ārlietu ministru sanāksmei Vašingtonā un decembrī paredzētajai NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmei Londonā, ka arī turpmāk mums ir jābūt stipriem kopā,” uzsvēra ģenerālsekretārs. “Ar vienotību un apņēmību! NATO būs stabilitātes balsts nākamajām paaudzēm.”

Raksts sagatavots pēc nato.int materiāliem

Dalies ar šo ziņu