NATO konstatē dalībvalstīs lēnu progresu aizsardzības izdevumu palielināšanā

NATO
LETA--DPA

NATO
Foto: nato.int

NATO ikgadējā ziņojumā secināts, ka dalībvalstis Eiropā gūst lēnu progresu aizsardzības izdevumu palielināšanā, bet Vācija un Itālija pērn vispār tos nav palielinājušas.

NATO konstatē dalībvalstīs lēnu progresu aizsardzības izdevumu palielināšanā

NATO izvirzītais mērķis ir, lai visas 29 dalībvalstis atvēl savai aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Taču šo mērķi sasniegušas tikai septiņas valstis, norādīts NATO ziņojumā.

ASV prezidents Donalds Tramps vairākkārt norādījis, ka Vācija, kas ir viena no NATO lielākajām ekonomikām, nepilda savu pienākumu.

Berlīne pērn atvēlēja aizsardzībai 1,23% no IKP, kas ir tikpat daudz, cik 2017.gadā. Arī Itālija pērn ieguldīja savā aizsardzībā tikpat, cik gadu iepriekš, proti, 1,15% no IKP.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzslavēja Vāciju un citus sabiedrotos par to, ka viņi nav samazinājuši izdevumus aizsardzībai.

"Bet es sagaidu vairāk. Es sagaidu tālākus palielinājumus, un Vācija ir likusi skaidri saprast, ka plāno tālāk palielināt aizsardzības izdevumus," norādīja Stoltenbergs.

ASV pērn atvēlēja aizsardzībai 3,39% no IKP.

NATO izvirzīto mērķi - 2% no IKP - sasniegusi arī Lielbritānija, Grieķija, Polija, Latvija, Lietuva un Igaunija.

Rumānija pietuvojās šim mērķim, bet tās ekonomikai klājās labāk, nekā tika cerēts, tāpēc aizsardzībai atvēlētā IKP daļa noslīdējusi zem 2% no IKP, skaidroja Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu