Mediji: Vācija apsolījusi NATO palielināt aizsardzības izdevumus

NATO
LETA--DPA

Vācija
Foto: nato.int

Vācija ir apsolījusi NATO līdz 2024.gadam palielināt savus aizsardzības izdevumus virs jau apsolītajiem 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Vācijas ziņu aģentūras DPA iegūta informācija.

Mediji: Vācija apsolījusi NATO palielināt aizsardzības izdevumus

Vācija otrdien iesniedza Ziemeļatlantijas aliansei stratēģijas dokumentu, kurā pieminēts plāns par lielākiem līdzekļu ieguldījumiem bundesvērā.

ASV prezidents Donalds Tramps ir vairākkārt uzsvēris, ka Vācija nepilda savu pienākumu sasniegt NATO noteikto mērķi – aizsardzības izdevumus 2% no IKP apmērā. Šo mērķi ir sasniegušas tikai astoņas no 29 NATO dalībvalstīm. Saskaņā ar NATO datiem ASV izdevumi aizsardzībai ir 3,5% no IKP.

Berlīne pašreiz tērē aizsardzībai tikai apmēram 1,24% no IKP, bet iepriekš ir apsolījusi līdz 2024.gadam sasniegt 1,5% no IKP.

NATO iesniegtajā stratēģijas dokumentā teikts, ka pašreizējie skaitļi jau nozīmē palielinājumu par 80% desmit gadu laikā no 2014. līdz 2024.gadam – no apmēram 33 miljardiem eiro līdz 60 miljardiem eiro. "Un šis palielinājums turpināsies nākamajos gados pēc 2024.gada," teikts dokumentā.

NATO ziņu avoti informēja, ka šie Vācijas skaitļi tomēr neatbilst tam, ko no šīs valsts gaida NATO mītne Briselē un ASV prezidents Donalds Tramps.

Gan Briselē, gan Vašingtonā tiek pieprasītas konkrētas detaļas par to, kā tiks sasniegti izvirzītie mērķi aizsardzības izdevumu jomā.

Vācijas gadījumā vēl nav skaidrs, kā līdz 2024.gadam tiks sasniegti 1,5% no IKP, ja saskaņā ar vidēja termiņa plānošanu 2022.gadā aizsardzības izdevumi sasniegs tikai 1,23% no IKP.

Briselē 13. un 14.februārī notiks NATO valstu aizsardzības ministru sanāksme, un aizsardzības izdevumu jautājums tiks apspriests pēc tam paredzētajā Minhenes Drošības konferencē.

Dalies ar šo ziņu