Igaunijas ārlietu ministrs ar NATO ģenerālsekretāru pārrunā alianses atturēšanas spēju uzlabošanu

Ārvalstīs
LETA--BNS

NATO
Foto: nato.int

Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, ceturtdien tiekoties Briselē, pārrunājuši nākamos pasākumus, kādus veiks alianse, lai uzlabotu savas atturēšanas un aizsardzības spējas, kā arī sadarbību starp NATO un Eiropas Savienību (ES), vēsta Igaunijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses dienests.

Igaunijas ārlietu ministrs ar NATO ģenerālsekretāru pārrunā alianses atturēšanas spēju uzlabošanu

Miksers paudis pārliecību par alianses spējām piemēroti reaģēt uz draudiem drošībai un uzsvēris, ka NATO enerģiski rīkojas, lai uzlabotu savas atturēšanas un aizsardzības spējas. Ir plāns ar apmēram simt veicamajiem pasākumiem alianses tālākajai attīstībai, tostarp komandstruktūras modernizēšanai, sacījis Miksers.

"Vissvarīgākās jomas Igaunijai ir spēja nostiprināt [Igaunijā izvietotos NATO] spēkus ar papildu karavīriem, kā arī plānošana saistībā ar negaidītām krīzēm," teicis Igaunijas ārlietu ministrs. uzsverot, ka ļoti svarīgas ir alianses dalībvalstu karavīru kopīgās mācības.

Miksers un Stoltenbergs bijuši vienisprātis, ka, lai gan NATO valstu aizsardzības izdevumi pieaug jau ceturto gadu pēc kārtas, pašreizējās drošības situācijas dēļ tos nepieciešams palielināt vēl vairāk.

"Igaunijas plānotais aizsardzības budžets nākamajam gadam ir 2,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP)," uzsvēris Miksers. NATO iesaka dalībvalstīm atvēlēt aizsardzībai 2% no IKP.

Tikšanās laikā pārrunāta arī NATO un ES sadarbība. Miksers sacījis, ka Igaunija atbalsta tādu ES dalībvalstu sadarbību aizsardzībā, kas atbalstītu arī Ziemeļatlantijas aliansi.

"NATO ir un paliks mūsu drošības stūrakmens," uzsvēris Igaunijas ārlietu ministrs.

Igaunijai svarīgākās ES un NATO sadarbības jomas ir karaspēka mobilitāte, kiberaizsardzība un gatavība reaģēt uz hibrīddraudiem, sacījis Miksers.

NATO ģenerālsekretārs un Igaunijas ārlietu ministrs apsprieduši arī NATO un Krievijas attiecības. Miksers norādījis, ka attiecībās ar Maskavu NATO būtu jāsaglabā līdzsvars starp atturēšanu un dialogu.

"Sadarbība nākotnē ir iespējama vienīgi, kad Krievija sāks pildīt savas saistības atbilstoši starptautiskajām tiesībām," teicis Igaunijas ārlietu ministrs.

Dalies ar šo ziņu