Nacionālo bruņoto spēku komandieris atklāj NATO vingrinājumu “Steadfast Pinnacle 2018”

NBS
Sargs.lv
komandieris, NATO
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

17. septembrī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā atklāja NATO vingrinājumu „Steadfast Pinnacle 2018”, kurā piedalās 28 augstākie virsnieki no NATO dalībvalstīm, kā arī partnervalsts Somijas.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris atklāj NATO vingrinājumu “Steadfast Pinnacle 2018”

Latviju vingrinājumā “Steadfast Pinnacle 2018” pārstāv Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos brigādes ģenerālis Imants Ziediņš.

“Esmu gandarīts Latvijā jau astoto gadu sveikt NATO augstākā līmeņa virsniekus. Mācības “Steadfast Pyramid” un “Steadfast Pinnacle” ir laba platforma virsnieku sadarbības prasmju attīstīšanai, kas ļaus atbilstoši reaģēt uz dažādiem drošības vides izaicinājumiem. Tāpat aicinu izmantot iespēju šīs nedēļas laikā labāk iepazīt Latvijas kultūru un tradīcijas,” uzrunājot mācību dalībniekus, uzsvēra ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Tāpat Nacionālo bruņoto spēku komandieris atklāšanas uzrunā uzsvēra NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā nozīmi reģionālās drošības stiprināšanā, apliecinot, ka Latvija veiksmīgi īstenojusi 2016. gadā NATO Varšavas samitā pieņemto lēmumu Baltijas valstīs un Polijā izvietot NATO daudznacionālās kaujas grupas, lai veicinātu NATO īstenoto atturēšanu un stiprinātu alianses aizsardzību.

“Latvijā izvietotā Kanādas vadītā daudznacionālā kaujas grupa ir apliecinājusi pilnu operacionālo gatavību, savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem un atbilstību NATO standartiem,” norādīja ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Vingrinājuma “Steadfast Pinnacle 2018” mērķis ir pilnveidot augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot un vadīt apvienotās operācijas, lielāko uzmanību pievēršot komandieru lomai operacionālajā līmenī. Vingrinājums noslēgsies 21. septembrī.

Mācību laikā tiks izspēlēts fiktīvs, bet reālajai ģeopolitiskajai situācijai pielāgots scenārijs, kas ietver kolektīvās aizsardzības operācijas.

Jau ziņots, ka no 9. līdz 14. septembrim Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā norisinājās vingrinājums „Steadfast Pyramid 2018”, kas bija Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā un Sabiedroto spēku augstākās Transformācijas virspavēlniecības rīkotā vingrinājuma pirmā daļa. Tajā piedalījās 30 vecākie un augstākie virsnieki no 14 NATO valstīm un partnervalsts Somijas.

Vingrinājumi “Steadfast Pyramid” un “Steadfast Pinnacle” Latvijā tiek rīkoti kopš 2011. gada. Mācību laikā Latvija attīsta uzņemošās valsts atbalsta spējas un uzlabo prasmes sadarboties ar citām NATO dalībvalstīm un stratēģiskajiem reģionālajiem partneriem.

Dalies ar šo ziņu