Igaunijas prezidente: NATO politiku attiecībā pret Krieviju var uzskatīt par veiksmīgu

NATO
LETA--BNS

Kaljulaida
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

NATO politiku attiecībā pret Krieviju var uzskatīt par veiksmīgu, nedēļas nogalē notiekošajā Minhenes Drošības konferencē paziņojusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

Igaunijas prezidente: NATO politiku attiecībā pret Krieviju var uzskatīt par veiksmīgu

"Tas, ka pēdējos četrus gadus ir "status quo", ir sasniegums. Es teiktu, ka mūsu soļi atturēšanā un aizsardzībā ir pastiprinājuši mūsu dialogu, nevis to mazinājuši, jo Krievija spēcīgāku NATO uztver vienkārši nopietnāk," sacīja Kaljulaida.

Viņa teica, ka NATO ar savu rīcību apliecinājusi, ka, mainoties reālajai drošības situācijai un draudu novērtējumam, alianse joprojām spēj rīkoties ātri un efektīvi.

"NATO uz ātri un nopietni reaģēja uz situāciju pēc Krimas [okupācijas], jo tā nepārprotami mainīja risku novērtējumu," sacīja Igaunijas prezidente.

Ir svarīgi saprast, ka NATO ar savu klātbūtni aizstāv ne tikai Poliju un Baltijas valstis, bet arī sevi, uzsvēra Kaljulaida.

"Pastiprinātā klātbūtne ir veiksmīga, bet savaldīšana vēl nav pabeigta. Lai savaldīšana arī turpmāk būtu uzticama, mums ir nepieciešama reālistiska [spēku] pastiprināšanas stratēģija, kas cita starpā liktu saprast pretiniekam, ka agresīvai rīcībai sekos ātra reakcija, nosūtot papildu karaspēku un bruņojumu uz reģionu," teica Igaunijas prezidente.

Jau ziņots, ka 2016. gada NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo   bataljona  līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. 

Dalies ar šo ziņu