NATO valstu aizsardzības ministri konceptuāli apstiprina precizēto alianses komandstruktūru

NATO
LETA

NATO
Foto: nato.int

NATO valstu aizsardzības ministri 14. februārī Briselē konceptuāli apstiprināja precizēto NATO komandstruktūru un tās ieviešanas principus.

NATO valstu aizsardzības ministri konceptuāli apstiprina precizēto alianses komandstruktūru

"Mēs šodien diskutējām par ļoti svarīgu soli - NATO komandstruktūras pielāgošanu šī brīža drošības situācijai pasaulē. Jaunā komandstruktūra paredz divu jaunu elementu izveidi, kas atbildēs par spēku apgādi Eiropā un aktivitātēm Atlantijas okeānā. Līdz jūnijam plānots pieņemt lēmumu par tās ieviešanas termiņu," norādīja Bergmanis.

Jaunais NATO komandstruktūras ietvars paredz arī kiberaizsardzības centra izveidi Sabiedroto spēku augstākajā virspavēlniecībā Eiropā alianses kiberaizsardzības spēju stiprināšanai.

Kopumā jaunajā komandstruktūrā likts uzsvars uz apgādes, mobilitātes, noturības, kiberaizsardzības un situācijas izpratnes aspektu uzlabošanu, norādīja AM Preses nodaļā.

Šodien Briselē Bergmanis arī tikās ar Portugāles aizsardzības ministru Hosē Azerado Lopesu, lai pārrunātu drošības izaicinājumus alianses austrumos un dienvidos, kā arī sadarbību NATO un Eiropas Savienībā.

Jau ziņots, ka Bergmanis šonedēļ piedalās NATO ministru sanāksmē Briselē, kur ministri diskutē par tālākajiem soļiem NATO atturēšanas un aizsardzības stiprināšanā.

Sanāksmes dienaskārtībā ir arī NATO komandstruktūras modernizācija, aizsardzības izdevumu sloga sadalījums starp dalībvalstīm, kā arī NATO un Eiropas Savienības sadarbība.

NATO aizsardzības ministru sanāksmi Briselē vada NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO komandstruktūras modernizācija vairos alianses spējas nepieciešamības gadījumā stiprināt arī Baltijas valstis, preses konferencē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. 

Atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, Stoltenbergs uzsvēra, ka NATO komandstruktūras modernizācija stiprina NATO spēju pārvietot spēkus, tehniku, tā fokusējas uz militāro mobilitāti.

Šādas izmaiņas palīdzēšot nepieciešamības gadījumā stiprināt arī Baltijas valstis, kur izvietotas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas.

Stoltenbergs preses konferencē sacīja, ka ministri pieņēma būtiskus lēmumus par NATO komandstruktūras modernizēšanu. "Tas ir mūsu alianses mugurkauls," akcentēja NATO ģenerālsekretārs.

Dalies ar šo ziņu