NATO ģenerālsekretārs: Dalībvalstu izdevumu palielināšana aizsardzībai ir labs sākums, bet vēl ejams

NATO
LETA
Stoltenbergs
Foto: Foto: nato.int

NATO valstu izdevumu palielināšana aizsardzībai ir labs sākums, bet šajā jomā vēl ir ejams tāls ceļš, preses konferencē Briselē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs: Dalībvalstu izdevumu palielināšana aizsardzībai ir labs sākums, bet vēl ejams tāls ceļš

Stoltenbergs norādīja, ka ir būtiski gan atvēlēt vairāk līdzekļu aizsardzībai, gan izlietot tos efektīvi.

NATO ģenerālsekretārs piebilda, ka valstis palielina izdevumus aizsardzībai un ir vērojams progress. Piemēram, 2014. gadā tikai trīs dalībvalstis atvēlēja aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) vai vairāk, bet šogad šo mērķi plāno sasniegt astoņi sabiedrotie. Paredzēts, ka līdz 2024. gadam vismaz 15 NATO valstis atvēlēs 2% no IKP aizsardzībai.

Stoltenbergs pašreizējo situāciju ar līdzekļu palielināšanu aizsardzībai vērtēja kā labu sākumu, tomēr uzsvēra, ka šajā jomā vēl ir ejams tāls ceļš.

Šonedēļ Briselē tiksies NATO valstu aizsardzības ministri, lai sagatavotos jūlijā gaidāmajam samitam. Tāpat paredzēts lemt par NATO komandstruktūras modernizāciju un pārrunāt citus jautājumus.

Kā ziņots, 2018. gadam apstiprināto aizsardzības nozares budžeta palielinājumu līdz 2% IKP Latvija ir apņēmusies saglabāt arī turpmākajos gados.

Dalies ar šo ziņu