NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa piedalās mācībās “Joint Warrior 2017”

Ārvalstīs
kapteiņleitnants Tālis Dzērve

60EEF4551A6F48F288DB0F7FB6C8D9B3.jpg

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa tās komandiera Latvijas Jūras spēku komandleitnanta Gvido Ļaudupa vadībā piedalās plaša mēroga NATO Jūras spēku mācībās ”Joint Warrior 2017”, kas norisinās Glāzgovā, Lielbritānijā. 

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa piedalās mācībās “Joint Warrior 2017”

Mācībās komandleitnants G. Ļaudups komandē un štābs no kuģa A-53 ”Virsaitis” vada pretmīnu darbības kaujas grupu, kura nodarbojas ar mācību mīnu meklēšanu dažādos grunts un apkārtējās vides apstākļos simulēta apdraudējuma situācijā.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa tās komandiera Latvijas Jūras spēku komandleitnanta Gvido Ļaudupa vadībā piedalās plaša mēroga NATO Jūras spēku mācībās ”Joint Warrior 2017”, kas norisinās Glāzgovā, Lielbritānijā. Mācībās komandleitnants G. Ļaudups komandē un štābs no kuģa A-53 ”Virsaitis” vada pretmīnu darbības kaujas grupu, kura nodarbojas ar mācību mīnu meklēšanu dažādos grunts un apkārtējās vides apstākļos simulēta apdraudējuma situācijā.

Šāda veida mācības un treniņi ir NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kaujas dežūras parasta sastāvdaļa. Regulāros treniņos karavīri pastāvīgi uztur nepieciešamās prasmes un iemaņas, savukārt kuģi un grupa kopumā saglabā nepārtrauktu kaujas gatavību. Pašlaik grupas sastāvā ir četri pretmīnu darbības kuģi: Igaunijas mīnu meklētājs “Sakala”, Vācijas mīnu meklētājs “Sulzbach-Rosenberg”, Beļģijas mīnu meklētājs “Primula”, Norvēģijas mīnu traleris “Rauma”, kā arī grupas flagmanis – Latvijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģis “Virsaitis”, uz kura ir izvietots grupas štābs. Štābu veido seši virsnieki, ieskaitot grupas komandieri, un trīs instruktori no Latvijas Jūras spēkiem, kā arī viens Lietuvas un viens Dānijas Jūras spēku virsnieks. Mācību laikā grupai ir pievienojies arī Nīderlandes Jūras spēku mīnu meklētājs “Makkum”.

Latvija ir NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas vadībā kopš 29. jūnija un 2018. gada janvārī šīs grupas komandvadību pārņems Beļģijas Jūras spēki.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Latvijas bruņotie spēki NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā piedalās kopš 2007. gada.

Dalies ar šo ziņu