Stoltenbergs: NATO uzmanīgi sekos līdzi militārajām mācībām Baltijas valstu robežu tuvumā

NATO
LETA-BNS

Stoltenbergs
Foto: Foto: nato.int

NATO uzmanīgi sekos līdzi citu valstu militārajām mācībām, kas tiek rīkotas Baltijas valstu robežu tuvumā, tostarp gaidāmajām Krievijas kopīgajām militārajām mācībām ar Baltkrieviju un Ķīnu, otrdien vizītes laikā Lietuvā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs: NATO uzmanīgi sekos līdzi militārajām mācībām Baltijas valstu robežu tuvumā

Viņš aicināja nodrošināt caurskatāmību, kad jūnija beigās tiks rīkotas Krievijas un Ķīnas karakuģu kopīgās mācības Baltijas jūrā, un septembrī - Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Zapad".

Stoltenbergs kopīgā preses konferencē ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti Jonavas rajonā teica, ka alianse uzmanīgi seko līdzi visai militārajai darbībai NATO valstu teritoriālo ūdeņu tuvumā. Krievijas un Ķīnas kopīgās jūras spēku mācības "Joint Sea" notiek kopš 2012.gada, taču šoreiz tās norisināsies Baltijas jūrā, turklāt neilgi pirms jūlija sākumā paredzētās ASV prezidenta Donalda Trampa vizītes Polijā.

"Mēs plānojam ļoti uzmanīgi sekot līdzi militāro mācību "Zapad" rīkošanai. (..) Mēs aicinām Krieviju un Baltkrieviju atbilstoši Vīnes dokumentam nodrošināt caurskatāmību un prognozējamību. Mēs strādājam NATO un Krievijas padomes formātā, lai mums būtu vairāk caurskatāmības gan attiecībā uz militārajiem spēkiem,. gan attiecībā uz mācībām. Tas vienmēr ir svarīgi, taču īpaši pašlaik, kad mēs redzam lielu militāro kontingentu mūsu robežu tuvumā," norādīja NATO ģenerālsekretārs, kurš pirmdien bija ieradies vizītē Latvijā.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs iepriekš paziņoja, ka 14.-20. septembrī Baltkrievijā plānotajās Krievijas un Baltkrievijas militārajās mācībās "Zapad 2017" piedalīsies 13 tūkstoši karavīru. Viņš uzsvēra, ka tās būšot aizsardzības mācības. Lietuvas izlūkošanas dienesti norāda, ka "ir ļoti iespējams, ka reālais mācību dalībnieku skaits būs lielāks, un mācību scenārijs ietver bruņotu konfliktu ar NATO". Daļa mācību notiks Lietuvas robežas tuvumā, Baltkrievijas teritorijā izvietojot lielu skaitu Krievijas karavīru un kaujas tehnikas.

Dalies ar šo ziņu