NATO dalībvalstis piekrīt iesniegt rīcības plānu aizsardzības budžetu palielināšanai

NATO
LETA – AP - AFP
Stoltenbergs
Foto: Foto: nato.int

NATO dalībvalstis piekritušas līdz decembrim iesniegt rīcības plānu alianses noteiktā mērķa sasniegšanai aizsardzības budžetos, ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO dalībvalstis piekrīt iesniegt rīcības plānu aizsardzības budžetu palielināšanai

Plānos tiks izklāstīts, kā alianses dalībvalstis gatavojas līdz 2024. gadam panākt aizsardzības izdevumu palielināšanu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Plānos tiks arī uzskaitīts, kādu militāro aprīkojumu valstis plāno iegādāties un kā tās plāno piedalīties NATO operācijās, atklāja Stoltenbergs.

Viņš sacīja, ka NATO aizsardzības ministri izvērtēs šos plānus februārī.

Tramps: NATO vairāk jāpievēršas terorismam, imigrācijai un Krievijas draudiem

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien izmantoja savu pirmo NATO samitu, lai mudinātu Aliansi risināt terorisma, imigrācijas un Krievijas draudu radītās problēmas.

"Nākotnes NATO lielā mērā jākoncentrējas uz terorismu un imigrāciju, kā arī Krievijas draudiem un austrumu un dienvidu robežām," atklājot 2001.gada 11.septembra teroraktu piemiņas zīmi alianses jaunajā galvenajā mītnē Briselē, sacīja Tramps.

Viņš arī atgādināja sabiedrotajiem, ka tie savā aizsardzībā nav investējuši pietiekamus līdzekļus.

"No 28 dalībvalstīm 25 joprojām nemaksā to, ko tām vajadzētu maksāt un ko tām būtu jāmaksā savai aizsardzībai," samitā Briselē sacīja Tramps.

Līderu samits samits sākās ar klusuma brīdi, pieminot Mančestras terorakta upurus.

Šis bija pirmais NATO samits, kurā piedalīsies jaunais ASV prezidents Donalds Tramps.

Šoreiz alianses galotņu sanāksme sakrita ar virkni svinīgu notikumu, tostarp ar NATO jaunās štāba mītnes atklāšanu un Melnkalnes uzņemšanu.

Dalies ar šo ziņu