Polija no Nīderlandes pārņem NATO patrulēšanas misiju no Zokņu aviobāzes Lietuvā

NATO
LETA
A98714EAE18B4C6D8565506348834892.jpg

Zokņu aviobāzē Šauļu pievārtē 2. maijā Polijas kontingents no Nīderlandes pārņēma atbildību par NATO patrulēšanas misiju NATO gaisa telpā virs Baltijas
 

Polija no Nīderlandes pārņem NATO patrulēšanas misiju no Zokņu aviobāzes Lietuvā

Lietuvas Gaisa spēku aviobāzē otrdien notiek svinīgā ceremonija, kurā Polijas kontingents ar četriem iznīcinātājiem "F-16 Fighting Falcon" misiju pārņems no Nīderlandes, kas par patrulēšanas misiju bija atbildīga iepriekšējos četrus mēnešus un to arī veica ar četriem "F-16 Fighting Falcon".

Polijas Gaisa spēku karavīri NATO misijā Baltijas valstīs piedalās jau septīto reizi. Iepriekšējo reizi šīs valsts kontingents misiju pildīja 2006., 2008., 2010., 2012. un divas reizes 2014. gadā. Iepriekš Polijas kontingents misijā piedalījās ar iznīcinātājiem "MiG-29 Fulcum".

Jau vēstīts, ka Spānija, kas trešdien no Vācijas kontingenta pārņems NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā no Emari bāzes Igaunijā, misijā izmantos piecus iznīcinātājus "F-18" - šī būs pirmā reize, kad Emari tiks izvietoti "F-18" iznīcinātāji.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Pieaugot Krievijas militārajai aktivitātei reģionā, Baltijas valstis ir izteikušas vēlmi, lai NATO kontingenta iznīcinātājiem to teritorijās būtu tiesības krīzes gadījumā veikt kaujas uzdevumus.

Kopš 2004. gada patrulēšana tiek veikta no Zokņu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014. gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

Dalies ar šo ziņu