NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi apmeklē Liepāju

Latvijā
Sargs.lv
Kuģi
Foto: Foto: Līga Neimane

3. maijā Liepājā ierodas NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi komandiera Johana-Eliasa Seljamā no Igaunijas Jūras spēkiem vadībā. 

NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi apmeklē Liepāju

Kuģi Liepājā uzturēsies līdz sestdienas rītam un pēc tam turpinās uzsāktos nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas darbus Latvijas ūdeņos mācību “HODOPS” ietvaros līdz 11. maijam. “HODOPS” mērķis ir turpināt kuģošanas un zvejošanas rajonu attīrīšanu no Baltijas jūras dzelmē esošajiem sprādzienbīstamajiem objektiem, tādējādi mazinot nesprāgušās munīcijas radītos riskus kuģošanai, zvejniecībai un ekoloģijai. 

“NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupa sniedz ekspertīzi NATO jūras mīnu neitralizēšanā, tādējādi gaidāmās “HODOPS” mācības ir nozīmīgs pasākums ne tikai pašas grupas kompetenču pilnveidošanā, bet arī, atrodot un iznīcinot nesprāgušo munīciju un veicinot zemūdens bildes attīstību, sekmē jūras ūdeņu drošību,” sacīja SNMCMG1 komandieris Johans-Eliass Seljamā.

Trešdien plānotas tikšanās ar vietējo varas iestāžu pārstāvjiem un oficiāla pieņemšana uz ENS Wambola kuģa klāja par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai. Savukārt, ceturtdien, 4. maijā, kuģi no 12:30 līdz 16:30 tiks atvērti apskatei apmeklētājiem.

Pirms vizītes Liepājā grupa piedalījās “HODOPS” mācībās Norvēģijas teritoriālajos ūdeņos Oslo tuvumā. Sadarbībā ar Norvēģijas Jūras spēku kuģiem tika identificētas un neitralizētas vairāk kā 30 nesprāgušas vēsturiskās mīnas un sprādzienbīstami objekti. Kopumā šajā gadā SNMCMG1 ir apmeklējusi Vāciju, Franciju, Lielbritāniju, Norvēģiju un tagad arī Latviju.

Grupa sastāv no flagmaņkuģa ENS Wambola un trīs mīnu neitralizēšanas kuģiem: HNOMS Hinnoey, HMS Shoreham, BNS Primula un ir daļa no paaugstinātas  gatavības NATO Reaģēšanas spēkiem, kas ir būtisks NATO spēju elements. NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupa kopā ar NATO dalībvalstīm un partnervalstīm piedalās arī dažādās daudznacionālās mācībās.

Dalies ar šo ziņu