Saasinoties situācijai Austrumukrainā, NATO apliecina atbalstu Kijevai

NATO
LETA-AFP

Gotemellere
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Visas 28 NATO dalībvalstis pilnībā atbalsta Ukrainu, kuras austrumos pēdējā laikā saasinājušās cīņas starp armijas spēkiem un Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem, paziņojusi NATO ģenerālsekretāra vietniece Roza Gotemellere.

Saasinoties situācijai Austrumukrainā, NATO apliecina atbalstu Kijevai

ASV prezidents Donalds Tramps ir raisījis bažas NATO un Eiropā, nodēvējot NATO par novecojušu organizāciju, un runājot par attiecību uzlabošanu ar Krieviju. Gotemellere pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru Volodimiru Groismanu paziņoja, ka pie "NATO un Ukrainas padomes sarunu galda valdījusi vienprātība" un spēcīgs visu alianses dalībvalstu atbalsts Ukrainai.

Viņa norādīja, ka kopš "Krievijas agresīvās rīcības" sākuma 2014.gadā NATO ir atbalstījusi Ukrainu un neatbalstīs Krimas nelegālo sagrābšanu, ko 2014.gadā īstenoja Krievija.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kuras novērotāji atrodas Ukraina austrumos, ziņoja, ka dienas laikā konstatējusi vairāk nekā 10 000 Minskas vienošanās pārkāpumus.

Gotemellere sacīja, ka NATO ļoti uztrauc vardarbības uzliesmojums Austrumukrainā, un uzsvēra, ka to nevar pieņemt kā normālu situāciju.

Viņa aicināja visas iesaistītās puses, sevišķi Krieviju, ievērot saistības, ko tās uzņēmušās Minskas vienošanās ietvaros.

Tramps pagājušajā nedēļā telefonsarunā pavēstīja Ukrainas prezidentam Petro Porošenko, ka viņš sadarbosies gan ar Kijevu, gan Maskavu, lai izbeigtu konfliktu Austrumukrainā. Tomēr pastāv bažas, ka viņš varētu izvēlēties kārtot lietas tieši ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Jautāts par iespējamo politikas maiņu pēc Trampa kļūšanas par ASV prezidentu, Groismans sacīja, ka par to nebažījas.

"Es esmu pārliecināts, ka jaunais prezidents (..) vienmēr cīnīsies par demokrātiju un demokrātiskām vērtībām. Es ticu, ka Savienotās Valstis vienmēr atbalstīs taisnīgumu, un taisnīgums ir Ukrainas pusē," viņš piebilda.

Dalies ar šo ziņu