Bēgļu krīze rada iespēju Eiropā iefiltrēt teroristus

Ārvalstīs
BNS
Stratcom
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Bēgļu krīze rada iespēju "Daesh" Eiropā iefiltrēt teroristus, lai nodarbotos ar eiropiešu sabiedrības destabilizēšanu, teikts Rīgā izvietotā NATO stratēģiskās komunikācijas Izcilības centra pētījumā ""Daesh" informatīvā kampaņa un tās ietekme".

Bēgļu krīze rada iespēju Eiropā iefiltrēt teroristus

Pētījuma pausts, ka, no vienas puses, starptautiskā bēgļu krīze kļūst arī par "Daesh" krīzi, jo daudzi Sīrijas iedzīvotāji izvēlas doties bīstamā ceļā uz Eiropu, nevis palikt "kalifāta" teritorijā, tādējādi apgāžot teroristu apgalvojumus, ka to kontrolētā teritorija ir patvērums musulmaņiem.

Tādēļ džihādistu kustība ir nākusi klajā ar dažādiem vēstījumiem, kuros tiek kritizēti bēgļi un akcentēta bīstamība, kas rodas dzīvojot starp "neticīgajiem". "Daesh" aicina bēgļus atgriezties un dzīvot "Kalifāta" teritorijā, vēstīts pētījumā.

Tomēr tajā pašā laikā bēgļu krīze rada iespēju "Daesh" Eiropā iefiltrēt teroristus, kas var strādāt pie tā, lai destabilizētu Eiropas sabiedrību un izplatītu aicinājumus atbalstīt "Kalifātu", atzīst pētījuma autori.

Pētījumā pausts, ka ir svarīgi saprast to, ka ne visas islāma piekritēju organizācijas atbalsta minēto teroristu grupējumu. Daudzi musulmaņi un to līderi ir uzsvēruši, ka vardarbībai nav nekādas saistības ar patiesu islāmu un tā dēvētais "Kalifāts" ir nepatiess. Tāpat daudzas musulmaņu organizācijas iebilst pret "Daesh" radikālo Korāna interpretāciju.

Tāpat pētījuma autori apkopojuši ieteikumus starptautiskajai koalīcijai, kas cīnās ar "Daesh", norādot, ka tās centieniem ir jāfokusējas vairākos virzienos.

Koalīcijai ir jāstiprina militāro operāciju kapacitāte, jāierobežo starptautisko kaujinieku nokļūšana "Daesh" kontrolētajās teritorijās, jāsamazina džihādistu iespējas tikt pie finansējuma, jāatrisina reģiona humanitārās krīzes un jāatmasko grupējuma patiesā daba un ideoloģija.

Dalies ar šo ziņu