Stoltenbergs: Putins uzsver Maskavas īpašo atbildību par Minskas vienošanās izpildi

Ārvalstīs
LETA--UNIAN
Stoltenbergs
Foto: Foto: nato.int

Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārdi par Krievijas militāro klātbūtni Ukrainā vēlreiz uzsver Maskavas īpašo atbildību par Minskas vienošanās izpildi, ceturtdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs: Putina vārdi par militāro klātbūtni Ukrainā uzsver Krievijas īpašo atbildību par Minskas vienošanās izpildi

"Ir daudz avotu, kas liecina par Krievijas militāro klātbūtni Ukrainā. Taču šodien to apstiprināja arī Putins.

Tas, ko viņš pateica šodien, faktiski ir tas pats, ko mēs sakām jau sen. Viņš sacīja, ka Krievijas personāls ir Ukrainas austrumos un viņi tur piedalās karadarbībā. Mēs viņus, protams, saucam par karavīriem. Tas vēlreiz uzsver Krievijas īpašo atbildību, kad runa ir par pilnīgu Minskas vienošanās izpildi," preses konferencē Briselē pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko pavēstīja Stoltenbergs.

Viņš uzsvēra, ka nepieciešams atvilkt smago bruņojumu, visas vienības un garantēt uguns pārtraukšanu. "Pilnīga Minskas vienošanās izpilde ir vienīgais veids, kā sarunās rast risinājumu krīzei Ukrainā," sacīja Stoltenbergs.

"Mēs apņēmīgi atbalstām Minskas vienošanās izpildi. Pēdējos mēnešos ticis panākts zināms progress, taču šobrīd mēs redzam virkni ugunspārtraukšanas režīma pārkāpumu un pastāv vardarbības atjaunošanās risks. Ukrainai vēl nav pilnīgas kontroles pār savām robežām, Krievija vēl nav izvedusi savas vienības un aprīkojumu. Nelikumīgie bruņotie grupējumi vēl nav atbruņoti. Ir vitāli nepieciešams, lai visas puses izpilda savas saistības, bet Krievijai ir īpaša atbildība," uzsvēra Stoltenbergs.

Putins ceturtdien ikgadējās preses konferences laikā, atbildot uz jautājumu par Krievijas armijas klātbūtni Ukrainas austrumos, pavēstīja, ka tur nosūtīti cilvēki "noteiktu jautājumu risināšanai, tostarp militārajā jomā".

"Mēs nekad neesam teikuši, ka tur nav cilvēku, kas nodarbojas ar noteiktu jautājumu risināšanu, tostarp militārajā jomā, taču tas nenozīmē, ka tur atrodas regulārie Krievijas spēki. Sajūtiet atšķirību," paziņoja Putins.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 8000 cilvēku, liecina ANO dati.

Dalies ar šo ziņu