Latvijā noslēdzas NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības "Arrcade Fusion 2015"

Militārās mācības
Sargs.lv
Arrcade Fusion
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

17. novembrī, noslēdzot mācības “Arrcade Fusion 2015”, Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē augstākā NATO militārā vadība iepazinās ar tur izvietoto NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābu.

Latvijā noslēdzas NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības "Arrcade Fusion 2015"

“Kopīgas mācības ar NATO sabiedrotajiem sekmē atturēšanu un veicina mūsu valsts drošību,” uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

“Mācības “Arrcade Fusion 2015” skaidri demonstrēja NATO spējas izvietoties Baltijas valstīs.”

Savukārt NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa komandieris ģenerālleitnants Tims Evanss pateicās Nacionālo bruņoto spēku komandierim par sniegto atbalstu mācību īstenošanā, uzsverot, ka nostiprinātā sadarbība turpināsies arī nākotnē.

“Šo mācību mērķis bija uzlabot mūsu izpratni par spēku izvietošanu citā NATO dalībvalstī un veicināt NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba sadarbību ar mūsu sabiedrotajiem Baltijas valstīs,” uzsvēra NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba komandieris ģenerālleitnants Tims Evanss.

“Tāpat arī vēlējāmies ar šīm mācībām apliecināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem un valdībām, ka NATO ir gatava atbalstīt sabiedrotos, kad tas ir nepieciešams. Mēs esam no šīm mācībām daudz mācījušies un varēsim izmantot gūtās atziņas, lai turpmāk kopīgiem spēkiem uzlabotu un veicinātu mūsu sadarbību.”

No 9. līdz 17. novembrim Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisinājās NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības “Arrcade Fusion 2015”, kuru laikā tika pārbaudītas štāba reaģēšanas spējas.

Mācību “Arrcade Fusion 2015” mērķis bija demonstrēt NATO spējas ātri izvērsties alianses dalībvalstu teritorijā, veikt nepieciešamo koordināciju ar uzņemošās valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī praksē pārbaudīt atsevišķus NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības koncepta elementus darbībai pašreizējā starptautiskajā drošības vidē.

Mācībās gūtie secinājumi tiks izmantoti, veidojot pastiprinātos NATO Reaģēšanas spēkus un NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības.

Mācībās “Arrcade Fusion 2015” Latvijā piedalījās vairāk nekā 500 dalībnieku no vairākām alianses dalībvalstīm. Savukārt mācībās Latvijā, Lietuvā un Igaunijā kopumā piedalījās vairāk nekā 1700 karavīru un civilais personāls – gan apmācāmā auditorija, gan personāls, kas atbildīgs par štāba izvietošanu un uzturēšanu.

Mācību laikā NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba galvenais elements atradās Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē. Savukārt Lietuvā izvietotais štābs vadīja un pārraudzīja loģistikas piegādes šim štābam, bet atsevišķi štāba elementi darbojās arī Igaunijā.

Oktobrī Klaipēdas ostā, Lietuvā, ieradās kuģis ar NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba aprīkojumu, tādējādi sākot sagatavošanās posmu Baltijas valstīs notiekošajām korpusa štāba ikgadējām mācībām “Arrcade Fusion 15”. Transportlīdzekļu kolonnas devās uz Viļņu un Lielvārdi, lai tur izveidotu divus pārvietojamus štābus, kas darbosies mācību “Arrcade Fusion 2015” laikā.

Vienlaikus ar mācībām “Arrcade Fusion 2015” Latvijā norisinājās arī ministru kabineta mācības “Kristaps 2015”. Savukārt Latvijā, Lietuvā un Igaunijā Baltijas valstu ikgadējās mācības “Baltic Host 2015”.

Kopš 1992. gada, kad tika izveidots NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs, gandrīz katru gadu tiek rīkotas tā mācības. Pēdējos divus gadus mācības “Arrcade Fusion” norisinājās Lielbritānijā.

Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā gatavo NATO spēka struktūru mācību dienas kārtību un mācības “Arrcade Fusion 2015” ir vienas no NATO mācībām, kas tiek rīkotas Latvijā. Mācības “Arrcade Fusion 15” kopā ar citiem pasākumiem reģiona drošības stiprināšanai tika apstiprinātas pērn NATO samitā Velsā, tādējādi demonstrējot alianses dalībvalstīm un potenciālajiem pretiniekam NATO spēju un apņemšanos nodrošināt kolektīvo aizsardzību.

Pašreiz NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs atrodas desmit mēnešu ilgā dežūrrežīmā un NATO Eiropas spēku virspavēlnieka uzdevumā ir gatavs tikt izvietots un darboties jebkur pasaulē.

Korpusa štābs ir viens no NATO operāciju rajonā neilgā laikā izvietojamiem operacionālajiem štābiem. Iesaistoties NATO Reaģēšanas spēkos, tas spēj pildīt sauszemes komponenta štāba funkcijas. Tas var tikt aktivizēts arī Eiropas Savienības vai koalīcijas spēku operāciju vadīšanai.

Tas dibināts 1992. gadā Vācijā, bet kopš 2010. gada ir izvietots Lielbritānijā, Glosterā, līdz ar to 60 procentus no kopējā štāba personālsastāva veido Lielbritānijas Bruņoto spēku karavīri. Tajā darbojas vēl aptuveni 15 alianses dalībvalstu karavīri, tostarp no Lietuvas un Latvijas. Abu Baltijas valstu virsnieki dienestu Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābā sāka 2014. gadā.

Dalies ar šo ziņu